במאמר שלפניכם תוכלו ללמוד אודות סוגי צוואה שקיימים על פי החוק במדינת ישראל, ולאחר מכן תבינו את החשיבות בעריכת צוואה בפני נוטריון.
חלוקת ירושה ללא צוואה מול קיום צוואה כתובה
כתיבת צוואה וההליכים הבירוקרטיים השונים שמלווים את כתיבתה והוצאתה לפועל הם עניין שאליו נדרש כולנו במוקדם ובמאוחר, ולכן כדאי להכיר את בסיס הסוגייה ופרטיה. כנהוג, לאחר פטירה של אדם יש לחלק את עזבונו כפי רצונו, כאשר הדבר הבסיסי שצריך לדעת בכל שנוגע לחוקי חלוקת ירושה הוא כי קיימים שני אופנים לחלוקה זו.
שני סוגי חלוקת כספים של נפטר
כאמור, קיימים שני אופנים לחלוקת כספים של נפטר, או במילים אחרות – שני סוגים של צוואות. החלוקה הראשונה היא חלוקה מבוססת צוואה, כלומר, חלוקת ירושה לפי רצונם הברור של המנוח או המנוחה, והשנייה היא חלוקה משפטית של הירושה, שנעשית במקרה ואין צוואה, או כאשר הצוואה אינה כתובה בצורה שאותה בית המשפט יכול לקבל ולכבד. כדי לחלק את העיזבון ולקיים את הצוואה במידה וזו קיימת, יש להוציא צו קיום צוואה. את המסמכים הדרושים לצו זה מגישים לרשם שעוסק בענייני ירושות, שתפקידו להוציא לפועל את הבקשה שמוגשת אליו. כדאי לזכור כי התהליך הבירוקרטי למימוש צו קיום הצוואה אינו קצר ועשוי להימשך כמה חודשים, במקרים בהם יש מתנגדים למימוש הצוואה ההליך יכול להתארך אפילו יותר.
תפקיד הרשם הוא לדאוג לפרסם את בקשת הלקוח למימוש הצו באחד מהעיתונים היומיים וברשימות הנדרשות, כדי שבמידה ויהיו כאלה שמתנגדים למימושו של צו קיום הצוואה הם יוכלו להגיש את התנגדותם תוך 14 יום, מהרגע ובו פורסם הצו בעיתון. לאחר הפרסום, ובמידה ולא קיימות התנגדויות מצד גורמים שונים, מעביר הרשם את הבקשה לאפוטרופוס הממונה. לאחר שזה דן בבקשה, הוא יכול לאשר את תוקף הצוואה כך שתהפוך לפסק דין בעל חיוב משפטי.
במידה ולא קיימת צוואה, או כשאר מדובר בצוואה חלקית, או כזו שלא כוללת את כלל נכסיו של המנוח, או כאשר הצוואה אינה מקבלת את אישור בית המשפט, מתקיימת חלוקה לפי חוק הירושה. חלוקה זו נקראת “חלוקת ירושה על פי דין” והיא נעשית לפי פרמטרים שונים שקובע החוק הארצי, לפיו תעבור הירושה ליורשיו החוקיים של המנוח. היורשים הראשונים יהיו בני זוגם של הנפטרים, שיקבלו מחצית מן העיזבון, ואילו החצי השני יחולק לילידי המנוחים באופן שווה. במידה ואין בני זוג או נפטרים יפנה החוק לענפים נוספים בכדי לממש את חלוקת הירושה.
חשיבותה של עריכת צוואה נוטריונית מקצועית
לצוואה שנעשתה בידי נוטריון ישנה יתרון משמעותי בכל שנוגע לתוקפה הסופי של הצוואה. תמיד קיים סיכון, או חשש מסוים כי אחד מן היורשים ירגיש כי חלוקת הרכוש צריכה להיעשות באופן אחר, דבר שעשוי לבטל את תוקפה של הצוואה. כאשר צוואה נערכת בידי נוטריון היא תקפה מלכתחילה עד שאין הוכחה משפטית אחרת.
קשה יותר לפסול או לערער את אמינותה של צוואה מסוג זה מכיוון שהיא נערכה לפני עד ומתוקף רצונו של בעל הצוואה. פסילה של תקיים רק במידה ויוכח כי היא נערכה תחת איומים על בעליה או באופן שקרי. במידה והצוואה לא נכתבת בידי נוטריון, ישנה אפשרות של כתיבת צוואה בפני שני עדים בגירים, שאינם בעלי קשר משפחתי לבעל הצוואה.