לאחרונה "התפוצצה" ישיבת הועדה המתמדת של המפד"ל, לאחר שהועלתה לדיון שאלת הבחירה המחודשת ליו"ר המפדל וליו"ר לשכת המפלגה.
מעבר לעובדה שלשכת המפד"ל אינה מתכנסת זה זמן רב בעקבות החלטתו של ח"כ אליהו גבאי שלא לכנסה, מעשה שלא יעשה לדעתי, שכן כול גוף ארגוני או פוליטי חייב לתפקד עד שיבחר מחליפו תחתיו ובמיוחד יש לציין שלפי חוקת המפד"ל, הלשכה היא הגוף שאמור לנהל את המפלגה באופן שוטף בשאלות ארגון המפלגה ומדיניות.
אני סבור שאין זו התנהלות תקינה של גוף פוליטי עד כדי כך שלא ניתן לנהל ישיבות באופן מכובד והאחריות נופלת על משתתפי הישיבה כולם.
ולעניין עצמו, ניתן היה להבין מהפרסומים השונים בעניין זה שחוות הדעת המשפטית שהוצגה בישיבת הוועדה המתמדת טענה שיש לבחור מחדש את יו"ר הלשכה בלבד ולהשאיר על מכונם את יו"ר המפלגה והמזכ"ל.
טרחתי וקראתי את חוו"ד הדעת המשפטית של עו"ד פנחס מעוז, היוע"מ של המפד"ל, והתברר לי שלא היא. חוו"ד הדעת המלומדת קובעת שיש לבחור מחדש את יו"ר המפלגה ואת יו"ר הלשכה ואין לבחור מחדש את המזכ"ל וטעמיה עימה.
השניים הראשונים נבחרו כממלאי מקום כיון שבנסיבות שנוצרו לא כיהן איש בתפקידים אלו ולא סביר שמפלגה תתנהל במשך זמן רב ללא איוש התפקידים, כך שבחירת ממלאי מקום הייתה מחויבת המציאות עד שהוועידה תחליט לבחור בעלי תפקידים קבועים.
לעומת זאת המזכ"ל נבחר במקום מ"מ מקום מזכ"ל (שכיהן כמ"מ שנים רבות) ע"פ החלטת הוועידה והחלטה זו הייתה סבירה.
אשר על כן, בכינוס הוועידה הבא יש לבחור יו"ר מפלגה ויו"ר לשכה קבועים.
אני לכשעצמי (גם כחבר מפלגה, חבר לשכה וכמשפטן) מסכים עם חוו"ד דעת זו. זאת ועוד. בהזדמנות זו רצוי להעלות את שאלת "כפל התפקידים".
מ זה שנים שאני טוען שבמפלגה בסדר הגודל הפוליטי שלנו אין מקום לכפל תפקידים, חברי כנסת אינם צריכים להחזיק בתפקידים פוליטיים נוספים במפלגה, לא כיו"ר לשכה, לא כיו"ר מרכז ועוד.
ע"מ שמפלגה תמלא את יעודה חברי הכנסת צריכים להשקיע את רוב מרצם בעבודת הכנסת ובנוסף לכך לשמור על קשר עם ציבור הבוחרים הפוטנציאלי של המפלגה ולכן עליהם להשאיר את העיסוק בתפקידים הנוספים לאחרים שאינם חברי כנסת.
אין להתעלם גם מהעובדה שכאשר מספר התפקידים הפוליטיים הוא מועט יש לאפשר לרבים יותר להשתתף בעשייה הפוליטית.
יוצא מהכלל הוא תפקיד יו"ר המפלגה, ההיגיון מחייב את היותו ראשון בין שווים כחבר כנסת בגוף הפוליטי הלאומי הוא כנסת ישראל.
אפשר ויש תפקידים נוספים שיש לקיים עליהם דיון, אך העיקרון צריך שיהא ברור, אין כפל תפקידים.
משום כך אני קורא לחבר הכנסת גבאי, שזוכה לאחרונה לכיסוי תקשורתי מכובד כחבר כנסת על פעולותיו במספר עניינים, לגלות מנהיגות ויושרה פוליטית ולוותר בעצמו על תפקיד יו"ר הלשכה. מהלך כזה, לדעתי, רק ייטיב עימו מבחינה פוליטית פנים מפלגתית.
עוד אני פונה לשאול יהלום, יו"ר הוועדה המתמדת, להעלות את שאלת כפל התפקידים להצבעה חשאית (יחד עם הנושאים הנוספים), זה בסמכות הוועדה המתמדת והוועידה לעשות כן, כפי שאושרה להצבעה, ההצעה בנושא הקמת נוער מפד"ל, החלטה נכונה לכשעצמה.