במאמר זה תוכלו לקבל מידע על החשיבות של המרחב המוגן בכל בית בישראל, על סוגים שונים של מרחבים מוגנים ועל אופן התכנון והבנייה של מרחב מוגן.
מהי החשיבות של בניית מרחב מוגן בבית פרטי בישראל?
המציאות במדינת ישראל מוכיחה לנו פעם אחר פעם שאי אפשר לחיות בביטחון כאן ללא מרחב מוגן סמוך. הפתרון הכי נוח, איכותי ויעיל הוא בניית ממ”ד- מרחב מוגן דירתי, או לכל הפחות ממ”ק- מרחב מוגן קומתי.
הממ”ד מגן מפני מנעד רחב של איומים המסכנים את העורף, דוגמת ירי רקטות וטילים, רעידת אדמה ואף שריפה. ניתן להגיע אליהם במהירות רבה יותר מאשר למקלטים הציבוריים והתחזוקה שלהם טובה יותר.
בקרוב למחצית מהבתים במדינת ישראל לא קיים מרחב מוגן, ולכן כדאי להקים מרחב מוגן מהר ככל האפשר. בניית ממ”ד עבור בית פרטי היא פשוטה יותר, בניית ממ”דים עבור בית משותף דורשת את הסכמתם של 61% מתושביו.
בשנת 1991, לאחר מלחמת המפרץ הראשונה, נקבעו תקנות התגוננות אזרחית חדשות שקבעו שמעתה ואילך יש לכלול מרחב מוגן דירתי, קומתי או מוסדי בכל בנייה. מאז, הופסקה בניית המקלטים הציבוריים כליל והוחלפה בממ”דים.
ממ”ד – מרחב מוגן דירתי
גודלו המינימלי של ממ”ד חייב להיות 9 מ”ר ללא הקירות, גובהו המינימלי יהיה 2.5 מטרים והמקסימלי 2.8 מטרים, רוחבו המינימלי יהיה 1.6 מטרים.
עליו להיבנות ממקשה אחת ולהיות מסוגל להיאטם לחלוטין. חובה להתקין בו צינורות אוורור, דלת הדף וחלון הדף אטום לנשק בלתי קונבנציולי. חובה להתקין בו צנרת מתאימה למיזוג ומשנת 2010 יש גם חובה להתקין בו מערכות אוורור וסינון אוויר. על הריצוף לעמוד בתקן הנדרש.
אסור להפוך את הממ”ד למטבח, אמבטיה או שירותים, ואין לעשות שינוי במבנה שלו.
כדאי לא להפוך אותו למחסן משום שהדבר יקשה על שהייה ארוכה במו במידת הצורך.
ממ”ק – מרחב מוגן קומתי
הממ”ק יכול לשרת עד 4 יחידות דיור. שטחו המינימלי ללא הקירות יהיה 5 מ”ר לכל יחידת דיור ששטחה עולה על 100 מ”ר ו4 מ”ר לכל יחידת דיור ששטחה קטן מ100 מ”ר. גובהו יהיה בין 2.5-2.8 מטרים ורוחבו המינימלי היה 1.8 מטרים.
בכל ממ”ק חייבת להיות מותקנת דלת הדף ומערכות אוורור וסינון.
תכנון ובניית המרחב המוגן
כאשר מחליטים לבנות מרחב מוגן יש לקחת בחשבון את כל הדברים שיש לכלול בבניה: דלת הדף, פתחי אוורור, איטום, גג, חיפוי, חלון המותאם לממד ומבנה הביטון.
יש לקבל היתר לבנייה מאת הועדה המקומית לתכנון ובנייה, באמצעות הגשת המידע הרלוונטי להוספות בנייה: זכויות הבנייה, מדידות, מפה, טופס בקשה ותשלום אגרת בנייה.
הבנייה צריכה להיעשות בהתאם להוראות פיקוד העורף, ובתפעול מהנדסים ואדריכלי בניין אשר מכירים את הנהלים וידעו לעשות זאת בהתאם לתקנות הבטיחות. כדאי ורצוי להשתמש בשירותיו של מפקח בנייה כדי שהעבודה אכן תקרה באופן האופטימלי והמרחב המוגן ייבנה באופן הבטוח ביותר האפשרי.
מומלץ ורצוי לעשות זאת בטרם בניית הבית, אך ניתן להוסיף מרחב מוגן גם בשלבים מאוחרים יותר. במצב זה, ייתכן והעלויות יהיו מעט גבוהות יותר משום שהבנייה תיעשה בהתאם לאילוצי הבנייה הקיימת. במקרים חריגים יתקבל אישור להוסיף מרחב מוגן בחצר.