מליאת הכנסת אישרה בקריאה טרומית את הצעת החוק של ח”כ מוטי יוגב שמתעדפת בשירות המדינה בני מיעוטים ששירתו בצה”ל ובשירות הלאומי על פני בעלי נתונים זהים שלא שירתו את מדינת ישראל. הצעת החוק, שזכתה לתמיכת הממשלה, אושרה ברוב של 67 תומכים מול 17 מתנגדים.
על פי ההצעה, בני מיעוטים: דרוזים, בדואים, מוסלמים, נוצרים ועוד, אשר שירתו בצה”ל או בשירות לאומי, יזכו להעדפה מתקנת בשירות המדינה לפני מיעוטים שלא שירותו בצה”ל.
יוגב ציין במליאת הכנסת כי התיקון להצעת החוק בא לתקן עוול היסטורי לפיו בן מיעוטים שלא שירת בצה”ל או בשירות לאומי זכה להעדפה מתקנת בשירות המדינה בדיוק כמו בן מיעוטים ששירת בצה”ל. כעת התיקון שאושר, יתעדף מיעוטים ששירותו בצה”ל בשירות המדינה.
בדברי ההסבר להצעת החוק נכתב “במדינת ישראל חיים בני מיעוטים, שבחרו לקשור את גורלם בגורל המדינה, שמקדישים ממיטב שנותיהם לשירות בצה”ל ובשירות האזרחי, לעיתים רבות תוך הקרבה חברתית ומשפחתית גדולה. חלקם מופלים לרעה באזור מגוריהם, חלקם סובלים מאלימות והסתה ולו רק מהסיבה שהם בחרו לשרת את מדינת ישראל ולהשתלב בה. לאור זאת, מטרת התיקון בקבלה לעבודה בשירות המדינה תהיה למי ששרתו בשירות סדיר, או בשירות לאומי, כמוגדר בחוק קליטת חיילים משוחררים. תיקון זה הינו תיקון חברתי מתבקש שיעודד השתלבות הוגנת בחברה הישראלית. ושואף ליצור צדק והוגנות חברתית, כלפי אלה שבחרו לשרת.”
מגיש הצעת החוק, חבר ועדת חוץ ובטחון ח”כ מוטי יוגב, אמר לאחר אישורה, “שירות בצה”ל הוא הצהרת נאמנות למדינת ישראל. מדינת ישראל אינה רק זכויות, היא כוללת גם חובות, בהן בראש ובראשונה שותפות במאבק על שמירת בטחון המדינה ואזרחיה. לכן, בעת אשר המדינה מעניקה העדפה מתקנת לבני מיעוטים בשירות המדינה, חלה חובה לתגמל את אלו שבחרו לקשור את גורלם עם מדינת ישראל בקשר דמים, מסכנים עצמם עבור המדינה ותושביה. לכן, אני מברך על קידום החוק בוועדה ומבטיח לפעול ולקדמו על להעברתו באופן סופי במליאת הכנסת”.
יו”ר תנועת “אם תרצו” מתן פלג שתנועתו יזמה את הצעת החוק הוסיף כי:
“חיזוק ועידוד בני מיעוטים הפועלים להשתלבות בחברה הישראלית, הוא תנאי להמשך קיומה של ישראל כמדינה ציונית-יהודית ודמוקרטית. כדי להמחיש זאת, חלה עלינו החובה ליצור תמריצים אמיתיים לאלו המשרתים בצה”ל ובשירות אזרחי לאומי ולא להסס להעלותם על נס, ביחס לקוראים לבדלנות ולמלחמה במדינת ישראל”.
פלג הדגיש, “העמדת בני המיעוטים המהווים סמל להשתלבות בראש סולם ההעדפה המתקנת הוא צעד מתבקש ובסיסי ביותר למען עידוד ההשתלבות וחיזוק היחסים החברתיים בארץ. מדינה הרוצה לשרוד במזה”ת לא יכולה להתייחס בשוויון נפש ובאדישות כלפי כלל המרכיבים הרוצים בטובתה. זהו יום היסטורי שיהווה נדבך נוסף בקירוב בני המיעוטים לחברה הישראלית.”
שגיא גז יו”ר המטה החילוני: “מזה תקופה ארוכה שהמטה פעיל וזו הפעם הראשונה שהמטה החילוני הצליח להכות שורשים ולהעמיד נבחרת של יותר מעשרים וחמש פעילים בסניפים וחברי מרכז אני קורא לכל חילוני שמזדהה עם הערכים שלנו במסגרת הציונות הדתית לחבור אלינו”