סובלים מפחד לצאת ולשהות במקומות פתוחים? חוששים לפני כל יציאה מהבית למקום פתוח והומה אדם כמו שווקים, פארקים, פסטיבלים, מקומות ציבוריים שונים ועוד? אם אתם חוששים לצאת למקומות פתוחים ולמקומות הומי אדם כדאי לכם לעבור אבחון מאחר ויש סיכוי סביר שגם אתם סובלים מהפרעת חרדה שכיחה יחסית הנקראת אגורפוביה.
כדאי לדעת כי אגורפוביה הינה הפרעת חרדה שכיחה יחסית, כ-2.6% מהאוכלוסייה סובלים מהבעיה, התופעה מתחילה בדרך כלל בשנות ה-20 לחיים, והיא נפוצה יותר אצל נשים. במצבים שבהם אנחנו מפחדים וחוששים להימצא במקומות ציבוריים הומי אדם ובמקומות פתוחים וגדולים, לרוב נעדיף להישאר בבית. ללא טיפול בהפרעה המצב צפוי להחמיר, עד לכדי בידוד מוחלט מהעולם החיצון ושהייה קבועת בבית. יש לציין כי חלק מהאנשים שמפחדים להימצא במקומות פתוחים אינם חוששים מהמקום עצמו, החשש שלהם הוא בדרך כלל מהתקף חרדה פתאומי העשוי לתקוף אותם במקום הפתוח ובקושי לקבל עזרה במקום.
מה גורם להתפתחות ההפרעה?
ההפרעה לצאת למקומות פתוחים נפוצה יחסית באוכלוסייה, התופעה האופיינית בעיקר לאנשים בטווח הגילים 40-20, וההפרעה נפוצה יותר אצל נשים, כמעט פי 2 משיעור ההפרעה אצל גברים. במרבית המקרים ההפרעה מתפתחת לאחר אירוע טראומתי מסוים, וכתוצאה מהאירוע ומהחוויה הטראומטית האדם מנסה להימנע ממקומות פתוחים המזכירים לו את המקום בו הוא חווה התקף חרדה או עבר את האירוע הטראומתי. יש גורמים נוספים שיכולים לעורר את ההפרעה, למשל רגישות יתר במערכת העצבים, חשיפה לאירועים מעוררי דחק, חסכים מתקופת הילדות ועוד.
במקרים רבים ההפרעה לצאת למקומות פתוחים מתפתחת אצל נשים וגברים הסובלים מהתקפי פאניקה. בעקבות החשש שלהם מהתקפים חוזרים במקום פתוח, הם מפחדים שלא יוכלו לקבל עזרה מהזולת במקום. במקרים אחרים ההפרעה השכיחה מתפתחת בגלל חששות אחרים כמו פחד מאירוע התקף לב במקום פתוח שבו קשה לקבל סיוע רפואי בזמן. ההפרעה גורמת לאדם להימנע משהייה במקומות פתוחים, ויש הנמנעים משהייה גם המקומות סוגרים והומי אדם כמו חנויות, תיאטרון, בית קולנוע, אוטובוס וכו’.
איך נראים חייו של אדם הסובל מההפרעה?
כאמור, ההפרעה משהייה במקומות פתוחים משתייכת לקבוצת הפרעות החרדה, היא פוגעת משמעותית באיכות החיים ומשפיעה לרעה על חיי האדם. אדם החושש מהימצאות במרחבים הפתוחים ובמקומות הומי אדם עושה הכול כדי להימנע משהייה במקומות אלה, הפחד משתק אותו והוא מעדיף להישאר בבית ולא לצאת החוצה.
כפי שציינו, ההפרעה נובעת במרבית המקרים מחשש לאי יכולת לקבל עזרה זמינה מהזולת או מגורם מקצועי אם בזמן השהייה בחוץ חווים התקף פאניקה. למעשה, הפרעה זו כמו מצבי אגורפוביה אחרים, כמעט תמיד תעורר פחד או חרדה אצל האדם, על כן האדם יחשוש מיציאה מביתו, ואם הוא חייב לצאת למקום פתוח הוא ידרוש נוכחות של אדם קרוב ומוכר.
לכן, ההפרעה גורמת לאדם להימנע מפעילויות ומאירועים המתקיימים במקומות פתוחים, ובנוסף ההפרעה עלולה לגרום לאדם לחשוב שהוא משתגע ומאבד את שפיותו. ללא טיפול נכון ההפרעה תחמיר עם הזמן ובמצבים הקיצוניים האדם יימנע מיציאה מביתו והריחוק החברתי צפוי לפגוע בו.
דרכי ההתמודדות והטיפול בהפרעה להימצאות במוקמות פתוחים
חשוב לעבור אבחון מקצועי על ידי פסיכיאטר מוסמך ומנוסה, אחרת המצב רק יחמיר. יש להתאים טיפול מקצועי באגורפוביה על מנת לסייע לאדם ולהקל עליו. כיום, הטיפול המומלץ למי שסובל מהפרעה לצאת למקומות פתוחים מבוסס על שילוב בין טיפול תרופתי עם תרופות נוגדות דיכאון וחדרה לבין טיפול התנהגותי קוגניטיבי (CBT). בנוסף, ניתן לשלב טיפולים כמו הרפיה, מיינדפולנס, טיפול פסיכודינמי ועוד.