בעקבות ההתפתחויות הטכנולוגיות והרפואיות, מתאפשרת איכות חיים גבוהה מאוד גם בגיל השלישי. אנשים רבים בעשורים השביעיים או השמיניים לחייהם נשארים צעירים ברוחם, ומוצאים פתרונות חדשניים ויצירתיים על מנת לשמור את יכולות ההתניידות שלהם ברמה המתאימה למצבם הכללי.
לרוב, הגורם העיקרי המייצר צורך בפתרונות ניידות הינו נפילות. תגובת הגוף לנפילה בגילאים מבוגרים הינה חמורה יותר מאשר בצעירותו, ולכן הינה בעלת השלכות ארוכות טווח.
גורמים נוספים הם מחלות שונות הגורמות לירידה בחיוניות הגוף, עייפות מוגברת וכדומה. אך כאמור, בעידן הטכנולוגי של היום ישנם אינספור פתרונות המותאמים לכל צורך ספציפי.
התניידות מחוץ לבית
לרוב, כאשר הפגיעה הינה קלה יחסית או כאשר היא הדרגתית אך נמצאת עוד בשלביה הראשונים, הפער בהתניידות מורגש קודם כל ביציאות מהבית. האדם המבוגר חווה לאות בשרירים במהלך הליכה, חוסר יכולת לנוע לאורך זמן וצורך לעצור לנוח בכל כמה דקות.
בנוסף, הרבה פעמים תחושות אלו מלוות בחוסר יציבות ושיווי משקל לקוי.
בפגיעות הקלות ביותר ניתן להסתפק במקל הליכה, אשר מספק תמיכה מינימלית בנוגע למאמץ השרירים הנדרש בהליכה, אך תומך מבחינת יציבות ההליכה ומספק שיווי משקל.
מומלץ לרכוש מקל איכותי ומתכוונן אשר ניתן לקבע אותו בגובה המתאים בדיוק לגופו של ההולך עמו, על מנת למנוע כאבי גב שעלולים להיווצר מהישענות על מקל אשר אינו בגובה המתאים.
במידה והפגיעה הינה חמורה יותר, נפוץ מאוד השימוש בהליכונים. הליכון הוא מתקן בעל 4 גלגלים ובעל 2 ידיות אחיזה כך שניתן להישען עליו עם כל משקל הגוף. ההליכון מספק כך מאמץ מינימלי ברגליים, והרפיה מסוימת של הגוף בעקבות היכולת להישען עליו באופן מלא.
בנוסף, ישנם הליכונים אשר בחלקם האמצעי מותקן מושב המאפשר עצירה למנוחה בישיבה בכל עת במהלך ההליכה.
במקרים בהם אין יכולת להתנייד עצמאית כלל, יש להשתמש בכיסא גלגלים. כיסא הגלגלים יכול להיות חשמלי או ידני, ובכך דורש הפעלת כוח בידיים או, וזוהי הדרך המומלצת יותר, דחיפה על ידי אדם נוסף.
פתרונות התניידות לתוך הבית
במקרים החמורים יותר, לאחר התדרדרות למצב קשה מבחינת ההתניידות, נוצר גם צורך בפתרונות התניידות בתוך הבית.
כל עוד אין צורך בכיסא גלגלים, ניתן להסתפק בהשתדלות לקרב את כל הדברים אשר נעשה בהם שימוש קבוע על מנת להקל על השימוש בהם. כלומר להוריד חפצים מארונות גבוהים, במידה והבית גדול יש לצמצם את החפצים הנדרשים למספר חדרים קרובים וכדומה.
במקרה בו יש צורך בכיסא גלגלים גם בתוך הבית, יש לבצע התאמות רבות יותר.
אם יש בבית גרמי מדרגות, חשוב להחליט איך מאפשרים את השימוש בהם. אחת מהאפשרויות הנפוצות הינה מעלון מדרגות, כלומר כיסא המחובר למסילה בסמוך למדרגות, אשר ניתן לעבור אליו מכיסא הגלגלים, ובישיבה עליו לעלות את המדרגות על ידי שימוש במנגנון האוטומטי שלו.
אפשרות נוספת אך כמובן יקרה ומסורבלת יותר היא התקנת מעלית.
בנוסף, יש לוודא כי כל פתחי החדרים הנדרשים הינם רחבים מספיק למעבר של כיסא הגלגלים, ושכל המשטחים הרצויים כגון משטח עבודה במטבח או שולחן כתיבה הינם בגובה המתאים ומתחתם ישנו רווח המאפשר הכנסה של הכיסא.