יהודים הגיעו לאיסלנד כבר לפני מאות שנים וניהלו קשרי מסחר עם המקומיים. מאז הם עברו תהפוכות ושרדו את מלחמות העולם הראשונה והשנייה, וכיום יש קהילה קטנה אך עקבית של 100-200 יהודים בלבד. הנה הסיפור המלא
הרפובליקה של איסלנד היא מדינת אי בצפון האוקיינוס האטלנטי ובין היתר היא מתאפיינת בכך ש-11% מהשטח שלה מכוסה קרחונים, בזה שיש בה פעילות געשית וגאותרמית ובאטרקציות כמו הזוהר הצפוני או צפייה בלווייתנים. כפי שאפשר להבין, לא ממש החומרים שמהם עשויה יהדות.
לראיה, ישראלים רבים שמעו על המקום רק לאחרונה בזכות טיסות ישירות וזולות ומגוון רחב של מסלולי טיול מאורגן לאיסלנד והסביבה. עם זאת, הרומן של היהדות עם איסלנד מתחיל עוד הרבה קודם.
הסוחרים היהודים מגיעים לאיסלנד ובוחרים להישאר
האמת היא שתולדותיה של הקהילה היהודית באיסלנד החלו באופן רשמי בשנת 1625 אולם יש עדויות לשיתופי פעולה קודמים יותר בין הצדדים. החל מהמאה ה-11 החלו האיסלנדים להעניק כינוי רשמי ליהודים ובמאה ה-13 אף נכתב תרגום לאיסלנדית של ספר “מקבים א'”. ראשוני היהודים שהגיעו לאיסלנד היו כמובן סוחרים, שזיהו את ההזדמנות וניסו להתחבר לקהילה המקומית.
במשך הזמן מונו יהודים לאחראיים על ייצור הטבק לאיסלנד ובשנת 1815 הגיעה למדינה ספינה שנחכרה על ידי יהודי מקופנהגן. רוב המסחר עם היהודים באיסלנד התנהל סביב מדינות מצפון אירופה, אולם עם השנים החלו גם אנשי עסקים ממקומות רחוקים יותר לנסות את מזלם באזור.
מדיניות ההגירה של איסלנד השתנתה יחד עם זו של דנמרק במהלך השפל הגדול, ובשנת 1938 סגרו חלק מהמדינות בצפון אירופה את שעריהן בפני יהודים אוסטרים.
מה קורה עם יהדות איסלנד היום?
מלחמת העולם השנייה שינתה את הדינאמיקה של כל יהודי אירופה עם המשטרים והגופים הרשמיים, ומהבחינה הזו לא ניכר הבדל בין איסלנד לבין דנמרק או מדינות צפון אירופה אחרות. מספר יהודים גורשו מאיסלנד כבר בסוף שנות ה-30 על ידי הרשויות ובמפקד האוכלוסין שנערך בשנת 1940 נמנו 9 יהודים בלבד.
רק אחרי מלחמת העולם השנייה החלה הקהילה היהודית באיסלנד להתאושש. נכון להיום חיים באיסלנד כ-100-200 יהודים בלבד, אולם הם מקפידים לשמור על המנהגים והמסורת. כך למשל בערב פסח 2011 התאספה הקהילה היהודית של איסלנד לליל סדר בעיר הבירה רייקאוויק ובה נערכו גם תפילות לראש השנה ויום הכיפורים.
סביר להניח שישראלים שמגיעים היום לאיסלנד כמעט לא ירגישו בקהילה המקומית אלא אם מאוד ירצו בכך, ויש לזה סיבות טובות. איסלנד מעולם לא הייתה מקום טבעי עבור יהודים וזאת למרות תקופות טובות של מסחר ושיתופי פעולה. מצד שני, יש כמובן עוד המון אטרקציות אחרות באיסלנד ותמיד אפשר לחפש אחר בית חב”ד מקומי כדי לשמוע על המסורת וההיסטוריה.