אב טיפוס הוא דגם ראשוני של מוצר חדש אותו מעוניינים לפתח, הוא מהווה את המודל הראשוני של מוצר המיועד לייצור תעשייתי. בשלבי פיתוח מוצר מייצרים אב טיפוס על מנת לבדוק את ההיתכנות של המוצר החדש, הייצור מאפשר ליזם לבדוק האם ניתן לייצר את המוצר, האם הדגם פועל בהתאם לתכנון וניתן לבצע מקצה שיפורים כדי לתקן בעיות שהתגלו בבדיקת ההיתכנות ולשפר את המוצר הסופי מבחינת תפקוד ומראה.
אפשר לייצר אב טיפוס בקנה מידה של אחד לאחד למוצר הסופי אותו מתכננים לייצר באופן מסחרי או בקנה מידה קטן או גדול יותר. את הדגם הראשוני מייצרים באופן פרטני ולא בפס ייצור נרחב, וכיום החברות המתמחות בייצור אב טיפוס משתמשות בטכנולוגיות מתקדמות לייצור הדגם הראשוני, בעיקר במכונות CNC, מדפסות תלת מימד, ואקום פורמינג וכו’.
סוגים שונים של אב טיפוס
קיימים מספר סוגים של אב טיפוס, הסוגים העיקריים הם:
- אב טיפוס לבדיקת עיקרון הפעולה – המטרה היא לייצר אב טיפוס כדי לבחון נושאים פונקציונליים כמו פעולת המוצר, שימושיות, עיצוב וכו’.
- אב טיפוס לבדיקת תצורה – המטרה היא לייצר אב טיפוס כדי לבחון את המראה החיצוני של המוצר, המידות והפרופורציות של המוצר.
- אב טיפוס לבדיקת חוויית משתמש – המטרה היא לבדוק את עיצוב הדגם בדגש על נוחות השימוש, ארגונומיה וחוויית המשתמש הסופי.
- אב טיפוס לבדיקת פונקציונליות – המטרה היא לייצר אב טיפוס כדי לבדוק את האספקטים השונים של המוצר, לרבות פונקציונליות, נוחות השימוש, מראה ועיצוב.
באיזה שלב של תכנון המוצר מייצרים אב טיפוס?
בכל פרויקט לפיתוח מוצר חדש מכל סוג יש שלבים רבים המאפשרים ליזם לקחת את הרעיון המופשט שהוא הגה ולהביאו לכלל מוצר מוגמר. פיתוח מוצר מתחיל בשלב הרעיון ולאחר בדיקות שונות ממשיכים לשלבים הבאים. בשלבים האחרונים של פיתוח המוצר החדש מקובל לייצר אב טיפוס כדי לוודא שהמוצר עובד היטב ולבדוק האם ניתן לייצר אותו באופן מסחרי כדי שהוא יביא שימוש למשתמשים.
ייצור אב טיפוס מתחיל בשרטוט טכני באמצעות תוכנות מתקדמות לעיצוב תעשייתי. בעזרת התוכנה מעצבים דגם ראשוני, כאשר לא חייבים לייצר אב טיפוס בקנה מידה של המוצר המוגמר, לכן אם מתכננים מוצר גדול כמו רכב, כלי תעופה וכדומה, בדרך כלל מייצרים אב טיפוס בקנה מידה מוקטן אך בדיוק רב, על מנת להבטיח שהדגם ידמה באופן מיטבי את התפקוד והמראה של המוצר הסופי.
לאחר השלמת הייצור של הדגם הראשוני אפשר להחליט מאילו חומרי גלם כדאי לייצר את המוצר, איך להרכיב אותו ולבדוק אילו שיפורים נדרשים בפיתוח ובייצור המוצר הסופי. יש טכניקות שונות ומגוון חומרים מהם ניתן לייצר אב טיפוס, והטכנולוגיות העיקריות הן CNC, הזרקת פלסטיק והדפסה תלת מימדית.
טיפים להצגת אב טיפוס
יש מטרות שונות לפיתוח ולייצור אב טיפוס, המטרה העיקרית היא לבדוק את היתכנות המוצר אך אב טיפוס משמש גם להדגמות, לגיוס משקיעים, לפרזנטציות, לתערוכות ועוד. אם המטרה של הדגם הראשוני היא תצוגה של המוצר אותו מעוניינים לפתח יש להשקיע באב טיפוס מדויק לפרטי פרטים כדי להדגים את המוצר, לכן נהוג לצבוע את המוצר הראשוני ולהשקיע יותר במראה שלו. כאשר המטרה היא שיווקית, כדאי להשקיע מעבר למראה ולגימור המלוטש גם במתקן תצוגה מרשים עם או ללא תאורה.