יציבה נכונה חשובה מאוד בחיי היומיום, היא מונעת מחלות ונזקים בריאותיים מצטברים, תורמת להפעלה נכונה של שרירי הגוף ומונעת כאבי שרירים וצוואר, אי נוחות ועוד. יציבה נכונה מאפשרת לאדם לבצע פעולות שונות ביעילות ותוך השקעת מינימום מאמץ, למשל קפיצה, הליכה, ריצה ורכיבה, ולמעשה היציבה הנכונה מסייעת לאדם לעבור בקלות בין תנוחות שונות ללא נזקים בריאותיים פתאומיים או מצטברים.
מהי יציבה נכונה בישיבה, בהליכה, בעמידה ובמהלך פעילות ספורטיבית?
ההגדרה של יציבה נכונה היא מצב שבו יש איזון בין השרירים לשלד, ובמצב זה הגוף זוכה להגנה על האיברים והמבנים השונים שתומכים בגוף ומונעים פציעות ונזקים מצטברים, למרות שינויים בתנוחות הגוף. יציבה נכונה חשובה לא רק בישיבה אלא גם בהליכה, בעמידה, בנהיגה וכמובן שגם בפעילות ספורטיבית.
המודעות לחשיבות היציבה הנכונה הולכת וגוברת עם השנים, כיום ידוע כי יציבה נכונה מהווה מפתח חשוב לבריאות האדם ולמניעת מחלות ובעיות בריאותיות רבות.
- יציבה נכונה בישיבה – אנשים רבים יושבים מידי יום מול מסכי המחשב והטלוויזיה ובזמן נהיגה ונסיעה. בעולם המודרני רבים מבלים שעות ממושכות בישיבה מול מסך המחשב, תוך שימוש במקלדת ובעכבר, ורבים מהעובדים סובלים מכאבי שרירים, מאי נוחות כללית, מנוקשות באזור הכתפיים ומבעיות נוספות, לכן יש להקפיד על מנת תקין ונכון בישיבה.
- יציבה נכונה בהליכה – בהליכה שולחים רגל אחת קדימה ומבצעים צעד, לכן יש להקפיד על מנח קדמי – מרכזי המבוסס על פלג הגוף העליון הממוקם מעל האגן וקדימה, וכדי להקפיד על גב זקוף וגוף יציב האגן והברכיים ממוקמים מעל מרכז כף הרגל.
- יציבה נכונה בעמידה – בעמידה יש להקפיד על מנח יציב כאשר הגוף ממוקם מעל הקרסוליים והמשקל מתמקד בעקב ולאורך החלק האחורי של כף הרגל, עם מנח של רגע לפני צעד קדימה.
- יציבה נכונה בספורט – יש להקפיד על מנת נכון בהתאם למאפייני הפעילות הספורטיבית, כך נמנעים מפציעות ספורט ומכאבים.
מהן הטעויות הנפוצות ביותר בנוגע ליציבה לא נכונה בפעולות יומיומיות?
יציבה נכונה מאפשרת עבודה תקינה ויעילה של מערכות השרירים והשלד, היא תורמת לתפקוד מערכות הגוף, כולל מערכת הנשימה, מערכת העצבים ומערכת מחזור הדם. אנשים רבים סובלים מליקויי יציבה, חלקם מולדים וחלקם כתוצאה ממחלות או משינוי במבנה הגוף, אך ברוב המקרים ליקויי היציבה מתפתחים בגלל הרגלים לקויים.
ליקויי היציבה הנפוצים ביותר הם עקמת, עקשת (קימור יתר), גב שוטח, רפיון יציבה ולורדוזה. מאחר ורוב האנשים אינם מצליחים להקפיד על יציבה נכונה יש לתרגל וללמוד כיצד ליישם את היציבה הנכונה בפעולות היומיומיות ובשגרת החיים, וחשוב להקפיד גם על אימונים גופניים הכוללים תרגילים לשיפור היציבה.
יציבה לא נכונה עלולה לגרום למחלות קשות, לכאבי שרירים, כאבי צוואר וראש, לפציעות שונות ועוד.
איך אפשר לשפר את היציבה?
מומלץ לעבור אבחון מקצועי כדי לשפר את היציבה ולהימנע מליקויים העלולים להחריף עם הזמן ולגרום לבעיות בריאותיות חמורות. יש תרגילי פיזיותרפיה שמטרתם לשפר את היציבה, חשוב לתרגל את היציבה בהתאם להנחיות הגורמים המקצועיים, ובהתאם לצורך מתאימים עזרים אורטופדיים לשיפור היציבה, לדוגמה כיסא ארגונומי, מדרסים, בולמי זעזועים בנעליים, חגורת גב, מגן קרסול, שרוול לחץ, נעליים אורטופדיות בהתאמה אישית, רפידות מיוחדות לנעליים, תומכי ברך וקרסול, כיסא ברכיים פנאומטי הנקרא בעברית יציבון ועוד.