יוגה תורמת לבריאות כי היא מתמקדת בטכניקות יציבה ונשימה. בנוסף, כיום ניתן להצטרף לשיעורי יוגה ללא שום סוג של רקע קודם ולשפר בעזרתה את איכות החיים
לפי סקר שנערך בשנת 2008 על ידי מגזין איכות חיים בארצות הברית, כ-16 מיליון אמריקאים מתרגלים יוגה על בסיס שבועי. למרות שבמקור התפתחה היוגה כדרך רוחנית שמטרתה לשלב טכניקות ותרגולים שמסדירים ומזככים את הגוף, עם הזמן היא צברה מעמד ייחודי גם בכל הנוגע לעבודה על הנפש. מעבר לכך, סקירה קצרה של התקופות העיקריות ביוגה לאורך ההיסטוריה מוכיחה שמדובר בפילוסופיה דינאמית שיודעת להתאים את עצמה לרוח הזמן.
המוטיבים היוגים הראשונים בהיסטוריה מתוארים על חפצי אמנות כבר מהתקופה הקדומה של 3,000-1,800 לפני הספירה. בתקופה הקדם קלאסית של 1,500-800 לפני הספירה יש הוכחות לשימוש ביוגה כחלק מדת שפיתחו האריאנים בענק הפורה של נהר ההינדוס, בעוד בשנים 500 לפני הספירה ועד 200 לספירה נכתבה היוגה במזמורים פיוטיים.
לאחר מכן החלו פרשנויות קלאסיות של היוגה להשפיע על הפילוסופיה המקורית, בהמשך החלה תקופה פוסט-קלאסית של התפתחות הטנטרה ובתקופה המודרנית כבר מדובר ביוגה אינטגרלית שמשמשת לשיפור הריכוז והיכולת. כיום היוגה נלמדת במרכזים בכל רחבי העולם והיא מקבלת הכרה על ידי מוסדות רשמיים לרבות מכללות, אוניברסיטאות ובתי ספר להכשרת מורים.
איך משפיעה יוגה על הגוף שלך?
יש הרבה סיבות לעשות יוגה ובראשן אלו שקשורות לאורח החיים המודרני. אם גם אתם מרגישים לחץ בגלל החזרי משכנתא או קידום בעבודה, יוגה היא ככל הנראה הפעילות היחידה שתעשה לכם טוב לגוף ולנפש בו זמנית.
קודם כל, יוגה מחזקת את טונוס השרירים ומשפרת את הגמישות, הכוח והסיבולת אצל גברים ונשים בטווח רחב של גילאים. טונוס השרירים בגוף האדם הוא בחלקו פונקציה של גירוי השריר על ידי מערכת העצבים, לכן פעילות גופנית מתונה אך סדירה כמו יוגה שמתבצעת שוב ושוב מוסיפה לטונוס השרירים ומחזקת אותו.
שנית, מחקרים מראים ירידה בסטרס, ירידה בלחץ הדם וירידה בקצב הלב בקרב מתאמנים ביוגה. זה נובע משיטות האימון ומההבדל בין יוגה לבין פעילות פיזיולוגית רגילה. היוגה היא במהותה פעילות אירובית, אך משולבים בתוכה אלמנטים של פעילות אנאירובית והתוצאה היא השפעה חיובית על תחושות של מתח וחרדה.
כמו כן, תנוחת הפיתול שמאפיינת את רוב תרגילי היוגה משחררת רעלנים מזיקים מהאיברים הפנימיים וכך מחזקת את מערכת החיסון. זו מטרה שכמעט אי אפשר להשיג באף פעילות אחרות, בעיקר במה שמוכר וידוע למדע הקונבנציונאלי. תנוחות יוגה עשויות מהבחינה הזו להפחית כאב ודלקות אצל אנשים עם דלקת פרקים שגרונית וכאלה שסובלים משיגרון ניווני, מה גם שהיא מסייעת לירידה במשקל על רקע שריפת קלוריות.
היוגה מומלצת עבור אנשים בריאים וחולים כאחד. בקרב אנשים בריאים במצב גופני טוב, יוגה יכולה לסייע להפחתת לחץ דם, סיכון לסוכרת, דיכאון, הצטננויות וכאבי גב. כמה מחקרים הראו שיוגה משפרת את רמת הגלוקוזה אצל חולי סוכרת ומקלה על כאב שגורמת כימותרפיה לחולי סרטן. במקביל, היוגה ממריצה את מערכת העיכול ובכך מסייעת ליציאות סדירות, משפרת את פעילות המעיים ומונעת עצירות.
יוגה בהישג יד
עוד סיבה טובה לעשות יוגה בכלל לא קשורה להשפעות הבריאותיות והפיזיולוגיות שלה, אלא לעבודה שמדובר בפעילות גופנית מהנה ונגישה. נכון להיום ניתן להצטרף לשיעורי יוגה בכל רחבי הארץ ולהפיק מהם ערך מוסף. אין צורך ברקע קודם על מנת להתנסות ביוגה, החוויה עצמה כוללת מעורבות חברתית וליווי צמוד ויש גם גברים ונשים משתמשים בשיעורים כאלה כמצע לשידוכים והיכרויות.
מומלץ לתרגל יוגה מינימום 2-3 פעמים בשבוע כדי להשיג תוצאות. תרגול של פעם בשבוע בלבד כמובן עדיף מכלום, אך התדירות המומלצת מגבירה ריכוז, שיווי משקל, ביצועים, כוח וגמישות. יוגה בתדירות הנכונה מעסה את כל האיברים בגוף ומנקה אותו מרעלים, מה גם שהיא מחטבת ומעצבת את השרירים עם דרישה למאמץ מינימלי בלבד.
בניגוד לסברה הרווחת, יוגה היא אינה דת ואף אחד לא צריך לשנות את סגנון החיים שלו כדי ליהנות מהיתרונות שלה. למרות שרבים מבין מתרגלי היוגה הם גם צמחונים או משנים את הרגלי התזונה, אין לכך דרישה מהותית ומדובר על דרך חיים סובייקטיבית לחלוטין. בנוסף, אפילו לא צריך לוותר על עישון ושתיית אלכוהול בשביל לתרגל יוגה – למרות שזה כמובן יפגע מהותית ביכולת שלה לשפר את איכות החיים.
בסופו של דבר, יוגה היא פעילות גופנית מומלצת שנמצאת בהישג יד עבור גברים ונשים בכל הגילאים. ניתן לתרגל אותו במסגרת שיעורים מסוימים גם במהלך הריון ולהיעזר בה על מנת להתכונן ללידה ולשפר את הגמישות של הבטן התחתונה. היוגה כוללת תרגילים שמתמקדים בטכניקות יציבה נשימה והיא משפרת את המחשבה. למעט מקרים של תרגול יוגה אחרי גיל 40 שבהם כדאי להתייעץ עם רופא, לא אמורות להיות מגבלות על הפקת היתרונות הפיזיולוגיים שלה בטווח הקצר והארוך.