בקשה לצו קיום צוואה היא בקשה רשמית המוגשת ללשכת הרשם לענייני ירושה, בהתאם למקום מגוריו האחרון של המוריש. את הבקשה מגישים היורשים או כל אדם אחר המעוניין בכך, מטרת הבקשה היא לתת תוקף משפטי ומחייב לצוואה, ולאחר קבלת הצו ניתן לחלק את העיזבון שהותיר אחריו המנוח, בהתאם להוראות הכלולות בצוואה שהוא הותיר אחריו.
חשוב להדגיש כי הליך צו קיום צוואה נועד לתת תוקף לצוואה של המנוח, ורק לאחר מתן תוקף משפטי לצוואת המנוח ניתן לחלק את העיזבון בין היורשים הרשומים בצוואתו של המוריש. את הבקשה יש להגיש לרשם לענייני ירושה וניתן להגיש את הבקשה באופן ידני או מקוון, עדיף להגיש את הבקשה בעזרת עורך דין מנוסה.
שלבי ההליך להגשת בקשה למתן צו קיום צוואה
- יורשים ללא ייצוג של עורך דין יכולים להגיש את הבקשה לצו קיום צוואה באופן מקוון, כל עוד מתקיימים התנאים שנקבעו בחוק. היורשים יכולים להגיש את הבקשה גם באופן ידני ובהליך שאינו מקוון, יש להגיע פיזית ללשכת הרשם לענייני ירושה, בהתאם למקום מגוריו של המנוח.
- יורשים המיוצגים על ידי עורך דין מגישים בעזרתו את הבקשה באתר המקוון בלבד.
כדי להגיש את הבקשה ללשכת הרשם לענייני ירושה יש למלא את הטופס לבקשת צו קיום צוואה ולצרף מסמכים שונים. לטופס יש לצרף מסמכים כמו צוואה מקורית, תעודת פטירה, תעודות פטירה של הזכאים המופיעים בצוואה או מסמכים המוכיחים את מותם של הזכאים, אישור רשמי על שליחת הודעות לכל היורשים, ייפוי כוח לעורך דין בהתאם לצורך, אישור על תשלום האגרה ודמי פרסום, ובהתאם לצורך יש לצרף לבקשה מכתבי הסתלקות מהירושה של יורשים הבוחרים לעשות זאת.
משך ההליך
הליך מתן צו קיום צוואה עשוי להימשך מספר חודשים. אם לאחר פרסום ברשומות ובעיתונים יש התנגדות למתן הצו התיק יועבר לטיפול על ידי בית המשפט לענייני משפחה, לכן הנושא צפוי להימשך יותר זמן, בהתאם למורכבות המקרה.
אם לא הוגשו התנגדויות למתן צו קיום צוואה, הרשם לענייני ירושה יעביר את התיק לאפוטרופוס הכללי במשרד המשפטים, ולאחר אישור מצדו, הרשם לענייני ירושה יחתום על הצו והצוואה תקבל תוקף משפטי מחייב.
לבד או בעזרת עורך דין?
אפשר להגיש את הבקשה לבד, באופן מקוון או ידני, אך עדיף להשאיר את הגשת הבקשה וניהול ההליך בידי עורך דין מנוסה לענייני משפחה, צוואות וירושות. את הבקשה מגישים בדרך כלל כבר בתקופת האבל, ולרוב היורשים אין את הרצון והזמן להתמודד עם הביורוקרטיה הכרוכה בהליך זה. לכן, כדאי לפנות לעורך דין מנוסה ולתת לו לטפל בהליך.
הכתבה באדיבות עורך דין יוסי ברקוביץ, עו”ד מומחה לענייני ירושות וצוואות, דיני חוזים ומקרקעין ולענייני מיסוי. משרדו ממוקם במרכז המסחרי בסביון, השירות ניתן ללקוחות בארץ ובעולם. לעו”ד ברקוביץ ידע משפטי מעמיק וניסיון רב בתחום הצוואות, בניהול עיזבונות ובליווי משפטי ליורשים.