הועדה להתפקדות הציונות הדתית סיכום שלב א’ של עבודת הועדה
היעד: עריכת התפקדות ובחירות למפד”ל- בית יהודי, ולנצל את התהליך כדי ליצור רוח חדשה.
תכנון תהליך אשר יאפשר הכלה של הציבור הציוני-דתי לגווניו, ייתן ביטוי לענפיו השונים, יתמודד כגוש אחד בבחירות לכנסת, ויזכה במספר גדול של מנדטים כראוי למפלגה. באמצעות מהלך זה, הציבור הציוני-דתי ישוב למלא את שליחותו הייחודית בהכוונה יהודית, ציונית וערכית של המדינה.
א. תנאים הכרחיים להצלחת תהליך המפקד
1. לאחר סדרת אכזבות יש לשכנע את הציבור שהמהלך הוא כן ואמיתי.
2. פעילות מתוך פתיחות, שקיפות, ושידור הגינות ויושרה.
3. הצגת אידיאולוגיה המגיבה למשבר בו נמצאת המדינה והמדגישה את חיוניותה של הציונות הדתית הן לציבור שלנו, הן למדינה.
4. שכנוע ביכולתו של ציבור ציוני דתי ומסורתי גדול ומאוחד להוות כח משמעותי לקידום דמותה היהודית והדמוקרטית של מדינת ישראל, לחיזוק מוסדות החינוך, החברה והחסד של הציונות הדתית, ולהובלת שינויים ערכיים וחברתיים ברמה הלאומית הכלל ישראלית.
5. שכנוע בהבדל המשמעותי בין מספר חברי כנסת ציוניים דתיים במפלגות שונות שביכולתם להשפיע, לבין עוצמה של מפלגה שביכולתה לדרוש ולהפעיל כח.
6. שכנוע מתפקדים פוטנציאלים בשותפות ובהשפעה שתהיה לכל אחד על המהלך.
ב. עקרונות אידאולוגיים: מגזר שאינו מגזרי “וְאֶתְהַלְּכָה בָרְחָבָה כִּי פִקֻּדֶיךָ דָרָשְׁתִּי” (תהלים,קיט, מה)- להכיל כמה שיותר תחומי עניין וגוונים שונים באוכלוסיה.
1. עם ישראל: – הכלת ציבור רחב ככל שאפשר: דתי, מסורתי וציוני. – רווחה חברתית : צמצום פערים חברתיים, ערבות הדדית, גמילות חסדים. – דאגה ליציבות כלכלית. – הכללת נשים במנהיגות ובתפקידים ציבוריים. – דאגה לצעירים: הרחבת אפשרויות תעסוקה ויזום פרויקטים של דיור לצעירים. – דאגה לחיילים משוחררים בלימודים ובתעסוקה.
2. תורת ישראל: – חיזוק המסורת היהודית ובנייתה של חברה יהודית, ערכית ומוסרית, על פי חזונם של נביאי ישראל – חיזוק החינוך הממלכתי- דתי והחינוך המסורתי. – תמיכה במוסדות חינוך דתיים כמו ישיבות, מכינות, מדרשות לבנות וכו’. – חיזוק תנועות הנוער כמעצבות חיים ערכים. (פירוט רשימת תנועות הנוער- בנ”ע, אריאל, עזרא ועוז) – עידוד לימוד תורה לכלל הציבור- גשר בין הציבור הכללי לערכי התורה.
3. מדינת ישראל בארץ ישראל: – הכלת מגוון הדעות בציבור הדתי לאומי. – שמירת זהותה היהודית של מדינת ישראל, פיתוחה וטיפוחה כמדינה יהודית ודמוקרטית ומדינתו של העם היהודי בארץ ישראל. – ממלכתיות: הכרה מלאה במוסדות המדינה והשתלבות בכל מערכות המדינה- בצבא, בכלכלה, ובכל שטחי החיים הציבוריים. – שוויון בנשיאה בנטל בחוסן הבטחוני והערכי של המדינה. כל צעיר/ה יחויב בשירות למען המדינה בצה”ל, בשירות לאומי או בשירות אזרחי. – התיישבות בכל חלקי ארץ ישראל. – התיישבות חברתית ע”י גרעינים משימתיים כגון : הגרעינים התורנים. – חיזוק התרומה להתיישבות בא”י ולשירות צבאי משמעותי.
ג. שלבי התהליך:
שלב א’- בניית קונספט: (כסלו-טבת)
1. התייעצויות: לשם בחינת הצרכים ולשם שיתוף השטח ואיחוד הכוחות סביב המהלך יש לבצע סדרה של התייעצויות עם גורמים מרכזיים בציבור הציוני-דתי.
2. מבנה: אחר התייעצויות ולפי העקרונות שלמעלה, עיצוב המבנה הנדרש להתפקדות ולבחירות. גיבוש תכנית לשינויים בתקנון ההתפקדות ובבחירות.
3. אסטרטגיה: דיונים להגדרת האידיאולוגיה ולגיבוש האסטרטגיה הפרסומית.
שלב ב’- הנחת תשתית לעבודה : (שבט)
1. קבלת אור ירוק מהמפד”ל ומהבית היהודי לצאת להתפקדות על פי התכנית וביצוע השינויים המשפטיים הנדרשים.
2. בחירת חברות ביצוע: הפקת המפקד, פירסום , יועצי תקשורת וכו’ .
3. בניית תכנית פרסומית ותקשורתית: תרגום העקרונות האידיאולוגיים והאסטרטגיים שגובשו בשלב א’ לתכנית מעשית
4. הכנת האמצעים הדרושים כגון: רשת תקשורת חברתית. אגירת המידע הדרוש כגון: עריכת רשימת הישגים של חברי כנסת ברשימת הבית היהודי, וגיוס דמויות תמיכה וכו’ שלב ג’- מסע פרסום והתפקדות (3 עד 5 חודשים)
שלב ד’- בחירות ופריימריז לצירים למרכז, לח”כים וליו”ר (אלול תשע”ב- חשוון תשע”ג) ד. בחירות:
1. ייערכו בחירות מקדימות (פריימריז) לבחירת ארבעה בעלי תפקידים: א. יו”רהמפלגה ב. חברי כנסת (מספריםלאזוגיים) ג. צירים לועידה ד. נציגים לסניפים המוניציפליים
2. שיטת פריימריס ושיריונים לחברי כנסת:
א. הפריימריס לחברי כנסת יקבעו את כל המספרים האי-זוגיים מ-1ועד 9, וכלהמספריםמ-11 ועד 120.
ב. חמשת המקומות הזוגיים- 2 עד 10 יעמדו לרשות המרכז כדי להבטיח רשימה שתשקף את מגוון האוכלוסיות בציבור הציוני- דתי (נשים, צעירים, יישובים , אידיאולוגיות שונות וכו’) וכך תהיה אטרקטיבית למגוון הרחב של הציבור.
ג. השיריון יתבצע כדלקמן:
1. מספרים 2,4,6 ברשימה לכנסת מיועדים להבטיח מקום לאישה,ולצעיר מתחת לגיל 35, (ובתנאי שלא נכנסו לבד בפריימריס בשישייה הפותחת), וכן לאפשר הכנסת אישיות ציבורית הנחוצה לרשימה.
2. מספרים 8 ו-10 מיועדים להבטיח מקום נוסף לאישה ו/או לצעיר בעשירייה הפותחת (ובתנאי שלא נכנסו לבד בבחירות בפריימריס). במידה ונותר מקום לשיריון במספרים 8,10 ניתן להכניס אישיות ציבורית נוספת.
3. שיריון של האישה והצעיר ייעשה אך ורק על ידי קידום אחד המועמדים שנבחרו בפריימריס. לעומת זאת, ניתן להכניס אישיות ציבורית שאינה מופיעה ברשימת הפריימריס וזו בתנאי שיש הסכמה של שני שליש מחברי המרכז (או הועדה).
4. כדי למנוע “קניית מקומות” ע”י מועמדים שיש להם כח פיננסי, המועמדים לא יוכלו להשתמש בפרסומת מעבר לסכום מסוים שייקבע ע”י המרכז. מרכז המפד”ל יפרסם חוברת צנועה בה תציג כל מועמד בעמוד אחד עם תמונה.
ה. שינויים בתקנון ההתפקדות והבחירות
א. פרק א- סעיף 2 יש לתקן: “תתקיימנה בחירות לועידת המפלגה, למועצות הסניפים של המפלגה, ליו”ר המפלגה ולח”כים”.
ב. פרק א’- סעיף 4 א’ ו-ב’ הועדה דנה בהגדלת האחוזים הניתנים למתפקדים בחישוב קביעת מספר הצירים, ותת ועדה מונתה להגיש הצעה.
ג. פרק ד’- המפקד. סעיף 13א’- “למפלגה יתקבל כחבר כל יהודי ויהודי השומרי תורה ומצוות או שומרי מסורת ישראל, המוכר והמזדהה עם מטרות המפלגה ושאיפותיה, והמתחייב עלפי הצהרה בכתב לקבל על עצמאות חוקת המפלגה וציות להחלטותיה. הוא אזרח ישראלי ותושב הארץ שגילו אינו פחות מן המינימום בחוק ובכל מקרה לא פחות מבן י”ז שנים , והמשלם את מסיו בדרך שתקבע על ידי לשכת המפלגה.”
ד. פרקד’- המפקד. סעיף 13 ב’- יש לתקן: “הוועדה תבחן אפשרות שליחת הודעה בדבר חברות במפד”ל למי שהתפקד בעבר ועד ערב תחילת המפקד…”
ה. פרקד’- סעיף 14 יש לתקן: “טופס המפקד יתבצע דרך האינטרנט או יימסר לסניף עד למועד שייקבע ויפורסם ע”י ועדת המפקד והבחירות הארציות…”
ו. פרקד’- סעיף 15 ב’ יש למחוק את סעיף האפשרות של תשלום בכסף מזומן ולהכניס במקומו “(ב) בכרטיס אשראי אישי של המתפקד”.
ז. פרקד’- סעיף 17 יש להוסיף: “ועדת הבחירות יכולה להכיר במוסדות חינוך כגון: ישיבות, מכינות ,מדרשות, מכללות וכו’ כאיזורי בחירה”.
ח. הוספת סעיף 36- על אף האמור לעיל, במקרה ויתעורר הצורך לצמצם את תקופת ההתפקדות לבחירות (כגון, הקדמת הבחירות לכנסת), או להאריך את תקופת ההתפקדות והבחירות- יהיה אפשר להגמיש את לוח הזמנים כך שמינימום הזמן יהיה שישה חודשים ומקסימום שנה.
פרטי ההתפקדות:
א. דמי חברות שנתיים: 40 ₪למבוגר, 20 ₪ עדגיל 25.
ב. דמי תשלום מועמד לציר- 150 ₪ , למועצת הסניף- 100 ₪, לשניהם יחד- 200 ₪.
ג. דמי תשלום מועמד לכנסת 3,500 ₪ ציר שנבחר למרכז יתן הוראת קבע של 25 ₪ לחודש. ההכנסות מסעיף זה יופקדו בחשבון נפרד וישמשו להפעלת תכניות למרכז, מתוך מטרה לשמור על התעניינות מתמדת של חברי המרכז.