ח”כ בצלאל סמוטריץ’, האיחוד הלאומי התראיין מוקדם יותר היום לתוכניתם של ירון דקל ועמית סגל בכאן רשת ב’ ואמר: “הגיע הזמן לתקן את הקלקולים של אהרן ברק, אני לא נבהל מזה שמערכת המשפט נמצאת בהיסטריה”
“אני מדבר כבר הרבה מאוד זמן על הצורך בלגבש חבילה שלמה של תיקונים בעיקרם החזרת המציאות לאחור שתאפשר את המשילות של חברי הכנסת, של השרים, שתחזיר את האיזון הנכון יותר בין מערכת המשפט לבין נבחרי הציבור.”
“הסיבה שזה שונה בשנת 2005 היה חלק מאיזה פופוליזם כזה שהגדיר את חברי הכנסת בכלל כחשודים בפוטנציה, נעשה להם דה לגיטימציה, אגב זה חלק ממערכה הרבה יותר גדולה שנוהלה כאן ב-20 או 30 השנים האחרונות כדי להעביר את הכוח ואת מרכז הכובד של יכולת קבלת ההחלטות מהעם באמצעות נבחריו לקבוצה קטנה יותר של משפטנים.”
“ב-4 השנים האחרונות בכנסת זאת אחת הסוגיות שעסקתי בהן הכי הרבה וזו גם הסיבה שאני מתעקש היום להחזיק בעצמי את תיק המשפטים ולהיות זה שמנצח על מלאכת התיקונים הכל כך חשובה וקריטית הזו לדמוקרטיה הישראלית. החסינות הזו קיימת בחלק מאוד גדול ממדינות מתוקנות בעולם, הרציונל שלה מבוסס אך ורק על הפרדת רשויות.”
“הפופוליזם שמנסה להפוך את זה לאיזו עיר מקלט בעיניי הוא עוול גדול מאוד.הפרדת הרשויות בנויה על מתח מתמיד בין 3 הרשויות, כל הרציונל היה בואו נחלק את הכוח שלא כולו יהיה במקום אחד אלא הוא יהיה מפוזר והרשויות יאבקו אחת בשנייה.”
“החשש שבו מערכת המשפט תיעשה שימוש לרעה בסמכותה כנגד הרשות המחוקקת או המבצעת הוא חשש אינהרנטי ומוחשי, אנחנו לא מדברים על משהו תיאורטי. ולכן הצורך לתת חסינות הוא כדי לנטרל את החשש הזה וכדי לאפשר לנבחרי ציבור לפעול ללא מורא.”
“החסינות אינה מוחלטת, הכנסת יכולה להסיר את החסינות ודווקא לפני 2005 ברוב המקרים למעט מקרה אחד הכנסת הסירה את החסינות. ברוב המקרים נבחר הציבור שעומד למשפט בא ואומר אני מבקש שתסירו את חסינותי כי אין לו פנים בצדק מול הציבור להתחבא. יש חסינות מהותית וניהולית, היא לא גורפת לחלוטין אפשר להסיר אותה, בכל מקרה החסינות לא ממלטת את נבחר הציבור מאימת הדין, כשהוא יסיים את תפקידו הוא ייתן את הדין.”
“אני לא עסוק ברה”מ, אני גם לא עסוק במניעיו, אני עסוק באיך אני מקדם את הדברים שאני מאמין בהם. מכיוון שאני מאמין בזה לאורך שנים ועכשיו יש הזדמנות ולהערכתי יש בשלות גם ציבורית וגם פוליטית.”
“שורה של פסיקות מהתקופה האחרונה שקוממו את הרוב השפוי והבריא בחברה הישראלית נוצרה בשלות ציבורית היום בציבור והיא משתקפת גם בדמוקרטיה, יש היום קונצנזוס כמעט מקצה לקצה, שהגיע הזמן לתקן את הקלקולים האלה של אהרן ברק. ואני חוזר ואומר אנחנו לא מחדשים כלום, אנחנו רק מחזירים את הגלגל לאחור.”
“אני לא נבהל מזה שמערכת המשפט שהתרגלה לקחת לעצמה יותר ויותר כוח בשנים האחרונות נמצאת בהיסטריה מפני שאנחנו הולכים לשנות את נקודת האיזון ולהחזיר אותה לאמצע, למקום הרבה יותר נכון ומאוזן, אז הם בהיסטריה.”
“הסטנדרט הכפול שמערכת המשפט מכילה על עצמה גם בכל מה שנוגע לשופטים ולפרקליטים ויועצים משפטיים מופרכת לחלוטין. הציבור לא מטומטם הוא רואה את הסטנדרט הזה והוא מבין שצריך לתקן את מערכת המשפט.”
“אני עושה את זה מכיוון שאני מאמין שזה נדבך מאוד מרכזי בפאזל השלם שאני מרכיב כדי לתקן את היחס בין מערכת המשפט לבין הכנסת והממשלה. אנחנו מדברים על שורה שלמה של רפורמות גם ביחס להסדרת הביקורת השיפוטית. אני רוצה שיהיו 3 רשויות, אני רוצה שיתקיים ביניהן דיאלוג ושהן יתגוששו ביניהן וחלוקת הכוח כדי לוודא שלא תהיה שחיתות. תהיה בהחלט הסדרה של איך, מתי, כמה ולמה בית המשפט יכול להתערב, באיזה הרכב הוא יכול להתערב, באיזה רוב הכנסת יכולה להתגבר עליו.”
“עמדתי היא שצריך לבטל את עילת הסבירות על החלטתם של נבחרי ציבור. לא מבטלים את עילת החוקיות, לא מבטלים את השיקולים הפסולים וגם כאן חוזרים 25 שנה אחורה.”