כ-5% עד 10% מהילדים עד גיל 12 סובלים מהפרעת קשב וריכוז בדרגה זו או אחרת. בעקבות המודעות ההולכת וגוברת בקרב ההורים והצוותים החינוכיים הילדים נשלחים לאבחון בגיל מוקדם יחסית, כך ניתן לסייע להם באמצעות טיפול נכון ומותאם אישית. הורים לילדים בעלי הפרעת קשב וריכוז מתקשים במקרים רבים להציב גבולות לילדים, למען האמת גם הורים לילדים ללא הפרעה מתקשים לעשות זאת.
הורים רבים פועלים לפי שיטת השכר והעונש כדי לנסות להשיג את ההתנהגות הרצויה של הילד, למשל הם יכולים להכתיב לילד כי הוא לא יוכל להזמין חבר עד סיום הכנת שיעורי הבית, עם זאת שיטת הענישה אינה מתאימה לחלק מהילדים. שיטת הענישה יעילה במקרים מסוימים, אך בקרב ילדים בעלי הפרעת קשב וריכוז שיטת השכר והעונש עלולה להביא לתוצאות ההפוכות. לכן, כדאי להכיר את שיטת הדיאלוג, כלומר ניהול משא ומתן עם הילדים. זו שיטה יעילה במקרים רבים, אך הילד חייב לשתף פעולה אחרת עלולים שני הצדדים לסבול מתסכול, זעם ומאבקי כוחות מיותרים.
האם ענישה אפקטיבית?
להורים יש תפקיד מרכזי בחינוך הילדים, עליהם ללמד את הילד לקחת אחריות על מעשיו, להבין מהן ההשלכות למעשיו ועוד. אם הילד מתנהג באופן חריג, למשל הוא נוקט באלימות או מתחצף, יש הורים המטילים עונש על הילד כדי לחנך אותו. כאמור, במקרים מסוימים שיטת הענישה יעילה ואפקטיבית, אך בגילים צעירים רוב הילדים אינם מסוגלים לבטא את עצמם היטב, וענישה עלולה לגרום להם להתפרצויות זעם וכעס ולהתנהגות חריגה.
ענישה בדרך כלל תעניק שקט רגעי להורים, אך אם הילד חוזר על התנהגותו פעם אחר פעם שיטה הענישה אינה אפקטיבית ולא מסייעת לשיפור התנהגות הילד. לכן, עדיף לבחור בשיטת המשא ומתן עם הילדים, תוך הצבת גבולות ברורים, בהתאם לגיל הילד ומאפייניו הייחודיים.
ניהול משא ומתן עם הילד מאפשר לו לבחור בין שתי אפשרויות לפחות, אגב תמיד רצוי להציע לו שתי אפשרויות בחירה ולא יותר. ניהול משא ומתן עם הילד תורם להתפתחותו של הילד, זהו כלי חינוכי חשוב ויעיל העומד לשרת את הילדים גם בבגרותם.
ראוי לציין כי שיטת ניהול המשא ומתן עם הילדים עדיפה בהרבה על פני הענישה, במיוחד להורים לילדים המאובחנים כבעלי הפרעות קשב וריכוז. עם זאת, חשוב לזכור כי לא ניתן לנהל משא ומתן על כל דבר, למשל אם הילד אינו מקפיד על דברים העלולים לסכן את בטיחותו או בטיחות אחרים, אין מקום למשא ומתן.
אגב, אין לנהל משא ומתן עם הילדים כאשר ההורים או הילדים כועסים וסוערים, כדאי להמתין לרגע הנכון כדי לנהל משא ומתן אפקטיבי. בעת ניהול משא ומתן עם ילדים אין מנצחים או מפסידים, חשוב להסביר לילד את נקודת ההשקפה שלכם, בהתאם ליכולות ההבנה שלו, ואפשר גם לכתוב הסכם ולחתום עליו, ותמיד חשוב לזכור כי המילה האחרונה היא של ההורים.