לאחר פטירתו של אדם קרוב, נאלצים רבים להתמודד לא רק עם הקושי הרגשי הכבד, אלא גם עם הדברים שהותיר מאחור. הם צריכים להחליט מה להשליך, מה לשמור, ומה לתרום לצדקה. תהליך המיון והסינון הוא בעייתי מאוד. לעתים קרובות מצטרף לקושי הרגשי גם קושי פיזי, כי צריך לחפש, לנבור, לאסוף, לערום ולזרוק את מה שלא רוצים. התלבטות נוספת, נפוצה, היא חילוקי דעות בין היורשים או הקרובים האחרים: מי שומר, לאיפה מעבירים את החפצים, מה עושים עם הדירה, וכד’.
מה עושים עם הדירה?
לפני שמגיעים לחפצים, צריך לטפל בנכס בעל הערך הגבוה ביותר: הדירה. מבחינה ביורוקרטית, היורשים צריכים לקבל זכויות על הדירה שירשו, ולכן, על פי חוק, הם נאלצים לפנות ללשכת רישום מקרקעין. שם, בתהליך קצר יחסית, הם מגישים את המסמכים הרלוונטיים, למשל, צו קיום צוואה או צו ירושה; ואז מתקבלות הזכויות על הדירה.
ואם יש חילוקי דעות?
שכיח להיתקל במקרים בהם אין צוואה, או שקיימת התנגדות לקיום צוואה. אז נאלצים הקרובים, בני משפחה או אחרים, להתמודד עם חילוקי דעות בנוגע לעיזבונותיו של המנוח. לפי החוק בישראל, כל אדם בעל אינטרס יכול להגיש התנגדות לקיום צו ירושה, במידה והוגשה כבר בקשה להוצאת הצו, אך הוא עדיין לא הוצא בפועל.
התהליך מתבצע מול בית המשפט לענייני משפחה, או בית דין רבני. מדובר בתהליך משפטי ארוך ומורכב, שבו המתנגד לצו הירושה הוא זה שצריך להוכיח את טענותיו, כי נפל פגם בירושה והיא לא מעידה על כוונותיו האמיתיות של המוריש. למשל, אם יש צוואה מאוחרת יותר מזו המדוברת, או אם היורש היה מעורב בעריכת הצוואה.
ועכשיו, אחרי שעברנו את המכשולים, מה עושים מול העיזבונות בדירות הירושה?
בחלק גדול מהמקרים, נאלצים היורשים להתמודד עם דירות מלאות בחפצים. רובם חסרי ערך, רגשי או כספי, אך ביניהם מתחבאים אוצרות קטנים או גדולים. כדי למצוא אותם, צריך להשקיע הרבה זמן ומאמץ, שרק מתגברים מול הקושי הרגשי.
הפתרון: פונים לחברת פינוי
כדי למנוע מצבים לא נעימים, הרבה אנשים בוחרים לשכור את שירותיה של חברה מקצועית, שמתמחה בפינוי דירות בכל מיני מקרים, כולל פינוי ירושה. החברות אחראיות על המיון, הפינוי, המכירה וההעברה לתרומה. זאת בנוסף לפעולות הקשורות לתחזקה ולשימור הדירה. כמו למשל, צביעה או ניקיון.
חברת פינוי מקצועית תהיה מוכנה לכל מצב אפשרי. לשם כך, צוות הפינוי יעבוד ביחד עם היורשים בכל שלב בדרך. כבר מההתחלה יגיעו נציגים לדירה ויעריכו את מצבה ומה שיעור העבודה הנדרשת. במהלך הפינוי יציג הצוות בפני היורשים את מה שמצאו, כדי שחס וחלילה לא ייזרק שום דבר בעל ערך רגשי, כמו תמונות או מכתבים. את היתר, הם ימיינו, לפי חפצים שאפשר למכור אותם, שאפשר להשתמש בהם שוב, וכאלה שבמצב גרוע ולכן צריך לזרוק אותם.
לאחר מכן, חברת פינוי יכולה לקנות את הירושות והעיזבונות או למכור אותם בחנויות יד שנייה או בשווקים. את החפצים שניתן להשתמש בהם שוב, היא תתרום בשבילכם למי שצריכים. למשל, בגדים, צעצועים או ספרים. פסולת מזהמת תועבר אל אתר האשפה הקרוב ביותר.
סיכום
פינוי עיזבונות לא חייב להיות מצב לא נעים. לאחר שעברתם את כל המכשולים האפשריים מול צו הירושה, אתם יכולים להירגע. תוכלו לחסוך זמן ואנרגיה, בזמן חברת פינוי מקצועית תעזור לכם למיין, לסנן, להשליך ולמצוא “אוצרות”, שלא חשבתם שתמצאו.