ביום רביעי כ"ד בחודש אדר תשס"ז (14.3.2007) ימלאו 105 שנים ליסודה של תנועת המזרחי העולמית בועידת היסוד שהתכנסה בוילנא שבמדינת ליטא, ביום כ"ה בחודש אדר תרס"ב – 1902 בהשתתפות רבנים וראשי ישיבות וקהילות בהנהגתו של הרב יצחק יעקב ריינס זצ"ל רבה של לידא.
הועידה הטילה על הרב זאב יעבץ זצ"ל לחבר את ה"קול קורא" במסמך העקרונות של הציונות הדתית שבו נאמר בין השאר: " על כן יסדה לה אסיפת הציוניים היראים שהייתה בוילנא מרכז רוחני בשם "המזרחי" לסדר את חבריהם המשתתפים עמם בשיטתם בסדר נכון ומתוקן למען תת להם לב אחד להגן על דעותיהם ולאצול מרוח היהדות הנאמנה על הציוניות בכללה. בשלוח אל הקונגרס הציוני העולמי מצידם צירים כאשר עם לבבם ולחזק ולהרחיב את רגש הדת בתוך הציוניות ולהוסיף את רוח הציוניות בכל גבולות אחינו היראים למקומותיהם". על יסודות החלטה זו. החלה השותפות ההיסטורית בין תנועת המזרחי לבין התנועה הציונית שהייתה חילונית במהותה.
נוכח השינויים המשמעותיים שחלו ומתחוללים בעם היהודי, במדינת ישראל ובציונות הדתית מאז חובר הקול קורא הראשון, התעורר הצורך לחבר מסמך חדש שיבטא ויישקף מגוון הדעות וההשקפות של הציונות הדתית בימינו.
בחיבור ובניסוח המסמך החזון והשליחות – המטרות והיעדים של תנועת המזרחי העולמית בימינו השתתפו: הרב יעקב אריאל הרב הראשי של רמת גן, הרב פרופ' דניאל שפרבר, פרופ' שלמה אקשטיין מאוניברסיטת בר אילן, הרב יוסף בלאו, נשיא המזרחי בארה"ב אליעזר שפר יו"ר עמית של תנועת המזרחי העולמית.
המסמך מופץ בימים אלה לראשי ולמנהיגי המזרחי בעולם כדי לקבל תגובותיהם להלן המסמך המלא:
א. מדינת ישראל כמדינה יהודית
מדינת ישראל כמדינה יהודית דמוקרטית היא מדינתו הריבונית של העם היהודי כולו ומהווה מרכז רוחני-לאומי ומקור השראה לכל יהודי. התנועה העולמית של המזרחי רואה במצוות ישוב ארץ ישראל בעידוד ובחינוך לעליה, לימוד תורה בישראל והפצת תורת המדינה בתפוצות ישראל, חשיבות ראשונה במעלה.
ב. מרכזיותה של ארץ ישראל
מושכל ראשון הוא: כי לכל יהודי באשר הוא שם. ישנה זיקה דתית. היסטורית נפשית ורגשית לארץ ישראל וכי זיקה זו עומדת מעל ומעבר לזמן, למקום ולשינויים הפוליטיים.
ג. ערבות הדדית
היסוד של ישראל ערבים זה לזה מחייב קשרים אמיצים, עזרה ותמיכה הדדית של מדינת ישראל ביהודי התפוצות ושל יהודי התפוצות במדינת ישראל
ד. קיום העם וההמשכיות היהודית
התנועה העולמית של המזרחי מודעת למציאות של חיים יהודיים בתפוצות ומחוייבת להבטחת קיום העם והמשכיות היהודית ועל כן, רואים בקהילה היהודית בסיס ויסוד לחיים יהודיים ומייחסים חשיבות רבה למעורבות פעילה במוסדות ובארגונים הקהילתיים ובסיוע לכלל הציבור.
ה. אחדות העם
אנו שואפים וחותרים להגיע להדברות עם כל חלקי העם היהודי במטרה, לחזק את המאחד של העם ישראל על כל גווניו.
ו. תורה עם דרך ארץ
התנועה העולמית של המזרחי רואה בלימוד התורה וקיום מצוותיה יסוד מוסד וערך עליון. יחד עם זאת, רואים בשילוב של תורה עם דרך ארץ ובלימודים אקדמיים כאמצעי להשפעה תורנית על כל תחומי המדע היצירה והעשייה.
ז. תורה ועבודה
התנועה העולמית של המזרחי רואה ברעיון תורה ועבודה את הדרך למימוש הערכים החברתיים והמוסריים שבתורת ישראל לשוויון וצדק חברתי
ח. בצלם אלוקים
בריאתו של האדם בצלם אלוקים מחייבת כל יהודי לכבד את קדושת החיים של כל הנברא בצלם אלוקים.
ט. הרגישות המוסרית
היהדות מחייבת לקיים את המצוות שבין אדם למקום ושבין אדם לחברו. על כן מוטלת חובה על כל היחיד ועל הציבור לפתח ולנהוג ברגישות מוסרית עמוקה לזולת ולכבד איש את רעהו.
י. מעמד האשה
התנועה העולמית של המזרחי מכירה במעמד המיוחד שהיהדות האורתודוקסית מייחסת לנשים, ומעריכה את הגידול וההתחזקות בהשפעתה של האישה בתחומי החינוך, המנהיגות הקהילתית, לימוד התורה והמשפחה.
בחיבור המסמך הראשון ובניסוחו המשלים השתתפו: הרב יעקב אריאל, פרופ' שלמה אקשטיין, פרופ' דניאל שפרבר, מר אליעזר שפר, הרב יוסף בלאו, הרב שמואל פירלס ומר אלן גרין