נמצאים בתהליך של קניית רכב יד שנייה? הנה כל מה שאסור לכם לשכוח לפני שקונים!
1. היו פתוחים
אם תבואו בהחלטה שאתם רוצים את היצרנית הזאת, הדגם הזה, מספר קילומטרים שעומד על X, ושנתון שלא חורג מ-Y – יתכן ותחמיצו מציאה. דעו מה אתם רוצים, אבל השאירו את הראש פתוח למציאות אחרות, במיוחד כאשר אתם רוכשים ממגרש או חברה, להם היצע נרחב ומרשים.
2. בדקו את תאריך הטסט
זה לא בהכרח הדבר הראשון עליו תחשבו, אבל קחו בחשבון שאם אתם קונים רכב שתוקף רשיון הרכב שלו עומד לפוג בעוד חודש-חודשיים, אתם מוסיפים לעצמכם 1500-2000 שקלים למחיר המבוקש. נצלו את תאריך הטסט כנקודת מיקוח ברכישה.
3. היסטוריית טיפולים
בדקו מתי בוצע הטיפול האחרון, האם המוכר הקפיד לבצע את כל הטיפולים התקופתיים לפי הנחיות היצרן המדויקות ובזמן המתאים, האם צפויים טיפולים גדולים בעתיד, האם הטיפולים בוצעו על ידי מוסך מורשה או לא (אין חובה למוסך מורשה יבואן, אך כן למוסך המורשה מטעם משרד התחבורה) ועוד
4. צריכת הדלק
אחד הפרמטרים המשמעותיים בהחלטה על קניית רכב זו צריכת הדלק. אין טעם לשלם פחות במחיר הרכב אך למצוא את עצמכם מתדלקים במאות ואלפי שקלים מדי חודש. עשו תחקיר, טרם בחירת הדגם הסופית, על צריכת הדלק הממוצעת, הן מבחינת הצהרת היצרן, והן בשלל אתרים ברחבי האינטרנט שמדווחים על צריכת דלק אמיתית של הרכב.
5. חלקי חילוף
דלק זו לא ההוצאה היחידה המשמעותית לאחר רכישת הרכב. חלקי חילוף ועלות טיפולים משתנה בין דגם לדגם ובין יצרנית ליצרנית, וישנן יצרניות מובהקות עבורן עלויות חלקי החילוף זולות יותר. זו נקודה ששווה לקחת בחשבון, במיוחד ברכישת רכב בעל שנתון ישן, שפגיע יותר לבלאי ולתקלות.
6. ביטוחים
בכל הנוגע לביטוחים, חובה לבצע בירור מעמיק לפני קניית רכב. ישנם רכבים שעלות הביטוח שלהם, החובה והמקיף גם יחד, יוצאת משמעותית יותר יקרה מאחרים, ויתכן וזו סיבה מספיק טובה לבחור בדגם אחר. כמו כן, לכל חברת ביטוח דרישות מסוימות לגבי המיגון שהיא מחייבת ברכב. יתכן ותקנו רכב שאין לו את המיגון המתאים ותאלצו להוסיף מאות שקלים, רק כדי להיות זכאים להתקבל לביטוח. אל תשאירו את הבירור הזה לאחרי הקנייה!
7. אל תפלו לסיסמאות שיווקיות
בין אם אתם רוכשים את הרכב ממוכר פרטי, מגרש או חברת רכבים, רוב הסיכויים שברגע שיבינו שאתם מעוניינים, יפילו עליכם סיסמאות שיווקיות – “תחליטו עכשיו כי יש עוד מישהו שמעוניין” או “אם תקנו עכשיו במזומן, תקבלו הנחה”. זו סחיטה מיותרת, ואין סיבה להקשיב לה אם אתם עוד לא בטוחים ברכישה. יש מספיק דגים בים ומכוניות על הכביש.
8. בצעו בדיקה חיצונית
בדיקת הרכב, במכון בדיקה חיצוני, היא הצעד הכי קריטי בתהליך, ואסור לכם לוותר עליו. בוחני הרכב ישבו אתכם ויאמרו לכם בדיוק מה לקוי ברכב, מה קריטי ומה זניח, ובגדול, האם מדובר ברכישה טובה וכדאית. רק לאחר שתקבלו את אישור הבוחן, תוכלו להתקדם בתהליך הרכישה מול המוכר בלב שלם, ובנסיעה בטוחה!
9. חתמו על זכרון דברים
אין דבר שמבטיח כי המוכר לא יתפתה למכור לאדם המגיע אחריכם ומציע מעט יותר כסף, ובינינו גם אם אפשר להאשים אותו. אם אהבתם את הרכב ואתם מעוניינים ברכישה, לחיצת יד לא מספיק, חתמו על זכרון דברים מהיר, בכדי להבטיח כי העסקה תתקיים, בדיוק כפי שסיכמתם.
10. אל תשכחו לבדוק את הנוחות
רכב יכול להראות נהדר על נייר – מתאים בשנתון, קילומטראז’ נמוך, צבע יפה, שמור להפליא, אבל אחרי שהמפתחות אצלכם ואתם נכנסים למושב הנהג אתם מגלים ש… לא נוח לכם! לא לכל אדם יהיה נוח בכל רכב, ולכן חשוב לבדוק אם הרכב בו אתם מעונינים בכלל מתאים לכם; אם הרגליים יושבות בנוחות, אם אחיזת ההגה נוחה, אם אתם רואים טוב דרך השמשות ועוד. אל תהססו לבקש נסיעת מבחן מהמוכר כדי לבדוק את הפרמטרים הללו לפני הנסיעה.