עבודות בגובה אלו עבודות אשר על מנת לבצע אותן בעל המקצוע צריך להיות בגובה העולה על שני מטרים. על מנת למנוע פגיעות נקבע כי העובד חייב להיות מוסמך. אם יש לך צורך בביצוע עבודות אלו יתכן שהשאלות והתשובות הבאות יעזרו לך.
מה נחשב לעבודה בגובה?
כל עבודה אשר מתבצעת מעל לגובה של שני מטרים תיחשב בתור עבודה בגובה. בתוך הגדרה זו נכללות גם עבודות שמתבצעות מעל לגדרות או מעקות, עבודות שמתבצעות מעל לבמות בגובה או סל שמתרומם באמצעות מנוף וגם עבודות שעל מנת לבצע אותן העובד צריך להטות את גופו ב-45 מעלות או מעבר לכך. העבודות עצמן יכולות להיות מגוונות מאד, אך ברגע שהן נעשות בתנאים אלו הן יחשבו בתור עבודות בגובה.
מי רשאי לבצע עבודות בגובה?
תקנות הבטיחות קובעות כי רק אדם אשר עבר הכשרה מתאימה יוכל לבצע עבודות בגובה. ההכשרה מתבצעת על ידי מדריך בגובה שהוסמך והוכשר לעבודה זו ויהיה עליו לחתום על אישור שמאפשר לבעל המקצוע לעבוד בעבודות השונות שמתבצעות בגובה. כדאי לדעת כי האישור תקף למשך 24 חודשים ולאחר מכן יהיה על העובד לחזור על תכנית ההכשרה ולקבל אישור מחדש. המטרה של ההכשרה היא לאמן את העובדים לבצע את עבודתם תוך הבנה מהן הפעולות הנכונות לבצע וכיצד ישמרו על בטיחותם.
מהם הדגשים שמעסיק עובדים בגובה צריך לשים לב אליהם?
למעסיק יש אחריות על עובדיו ועל כן עליו לוודא כי אלו כשירים לעמוד במשימה המוטלת עליהם ולבצע את העבודה בגובה. עובדים אלו צריכים לענות על הקריטריונים הבאים:
- על העובד להיות מעל גיל 18. הסייג היחיד במקרה זה הוא בתחום הקטיף אשר דורש טיפוס על סולם. במקרה זה יכולים לעבוד גם בני נוער מגיל 16 וזאת כל עוד הסולם אינו עולה על גובה של 3 מטרים.
- על העובד להיות בעל תעודה המאשרת כי עבר הכשרה בתחום בהצלחה.
- העובד נמצא במצב גופני ונפשי טוב שמאפשר לו לבצע את עבודתו בלי שיהווה סיכון לעצמו או לסביבה.
איזה ציוד מביאים העובדים?
הציוד הנחוץ לביצוע עבודות בגובה משתנה בין עבודה אחת לאחרת. ישנן שלל עבודות שדורשות טיפוס לגובה: ניקיון חלונות, החלפת חלונות, ביצוע ותיקון טיח או אריחים, עבודות פיגומים, שימור מבנים ועוד. אפשר להבין מהרשימה כי כל עבודה דורשת ציוד ייחודי וחשוב שהקבלן המבצע יהיה בעל הציוד הנכון והבטיחותי. במקרים מסוימים יהיה על הקבלן להביא פיגומים ובמקרים מסוימים מנוף. חשוב לוודא מראש כי קבלן העבודה מכיר את העבודה הנדרשת ושיש לו את הכישורים והציוד לבצע אותה.
האם כל עובד בגובה יכול לבצע את כל סוגי העבודה?
התשובה היא שלרוב לא. על המעסיק להדריך את העובד כיצד לבצע את עבודה בגובה ספציפית. אם ירצה העובד להחליף את מקום העבודה המעסיק החדש יצטרך לבדוק כי יש לו את הכישורים המתאימים לבצע אותה. צריך לזכור כי כל זה נועד כדי למנוע אסון. תקנות הבטיחות בעבודה קובעות כי המעסיק יוכל להעסיק את העובד רק במידה והוא עבר הכשרה מתאימה לעבודה על ידי מדריך מוסמך ומחזיק בתעודה המעידה על כך.
כיצד אפשר למצוא בעל מקצוע מתאים לעבודה?
בעל המקצוע שיבצע עבודות בגובה צריך להביא איתו תעודה המעידה כי יש לו אישור לעבוד בגובה, תעודה מקצועית הנוגעת לתחום הנדרש ועליו להחזיק בביטוח. נוסף על כל אלה, חשוב שיהיה לו ניסיון ספציפי בסוג העבודה שיהיה עליו לבצע.
כיצד העובדים מגיעים לגובה הנדרש?
ישנן מספר דרכים להגיע למקום המיועד לעבודה. כדי לבחור את הדרך יש להבין את סוג העבודה, הגובה ואם ישנן דרישות מיוחדות שמאפיינות ספציפית את המקום ואת העבודה. אחת הדרכים לבצע עבודות בגובה היא בסנפלינג והיא תתאים בעיקר לצורך ניקוי חלונות או עבודות שלא דורשות סחיבת ציוד רב. דרך נוספת היא יצירת במות ואותן יש להתאים לשטח ולעבודה כיוון שיש סוגים שונים של במות. על הבמה ניתן לשים ציוד והעובד לא צריך להחזיק אותו כל הזמן. דרך נוספת היא המנוף. המנוף מתאים לעבודות בגובה רב, העובד יהיה קשור ויבצע את כל הפעולות על פי כללי הבטיחות ויוכל לשאת עמו משקל רב כיוון שהוא לא צריך להרים אותו כל הזמן.