ככל שמזדקנים, כך ההחלמה במקרה פגיעה פיזית, קוגניטיבית או מנטלית, הופכת להיות איטית יותר. הסיבה לכך היא שהגוף עובר תהליך ירידה בכוח השרירים והידלדלות של רקמת שריר השלד. כאשר מדובר באנשים קשישים, שכמעט ולא מבצעים פעילות גופנית, הגוף חלש יותר גם במצב של שגרה, כך שיהיה להם קשה יותר לחזור למצב תקין במהלך היומיום.
זו הסיבה לכך, שהתהליך שבו חוזרים לתפקוד יומיומי מקסימלי בגיל מבוגר, או שיקום, הוא מורכב יותר מאשר בגיל צעיר, ומצריך התאמה מיוחדת. מתוך הבנה של חשיבות השיקום, נקבע בחוק, כי תהליך השיקום נמצא באחריות קופת החולים של הקשיש, וממומן על ידה.
מי מתאים לשיקום בגיל מבוגר?
לפי תקנות משרד הבריאות, אדם מעל גיל 65 זכאי לשיקום גריאטרי בבית, בקהילה או במסגרת אשפוז. זאת במידה והקשיש התהלך ותפקד לפני כן באופן שלא מתאים למי שהיה מרותק למיטה. מצבו הבריאותי של המטופל צריך להיות יציב, וחשוב שישתף פעולה עם צוות השיקום, יסכים ויוכל לבצע מאמץ גופני.
במידה ויימצא מתאים על ידי צוות השיקום, יעבור הקשיש ניסיון שיקום של לפחות 14 יום במקרה ומדובר בשיקום אורתופדי, ו-25 יום אם מדובר בשיקום נוירולוגי, אחרי אירוע מוחי. באשפוז, משך האשפוז המקסימלי הוא שלושה חודשים.
מטרת שיקום בגיל מבוגר
תהליך השיקום מאפשר לאדם הקשיש לשפר את כישוריו הקוגניטיביים והמוטוריים, לאחר שנפגע. לקשיש ניתנים כלים שמגבירים את יכולתו לתפקד ביומיום באופן עצמאי, פעיל ובריא ככל האפשר בחיי היומיום שלו.
אתגרים בשיקום
בעקבות ההידרדרות הגופנית בזקנה, נותר הקשיש חלש גופנית, גם לאחר שהחלים. לעתים קרובות, ההתאוששות לוקחת יותר זמן מאשר אצל אדם צעיר. במידה וכוח שרירי השלד יורדים מתחת לסף קריטי, הקשיש יתקשה לקום, יחוש חוסר יציבות ויסבול מנפילות. יתכן גם כי יזדקק לסיוע תמידי בביצוע התפקודים היומיומיים שלו, כמו התלבשות, אכילה ורחצה. אז הוא הופך לסיעודי.
מה מיוחד בשיקום בגיל מבוגר?
כדי לאפשר לקשיש להתמודד עם האתגרים הגופניים, המנטליים והקוגניטיביים שלפניו, ולחזור לתפקד ביומיום בביתו, יש צורך להתאים לו אישית טיפול בהתאם לאופי הפגיעה או המחלה: ריפוי בעיסוק, פיזיותרפיה, פודיאטריה, אחות שיקומית, קלינאי תקשורת ועובד סוציאלי. בנוסף, יש צורך לגייס בראש ובראשונה את שיתוף הפעולה של הקשיש, וגם את סביבתו הקרובה, חבריו ומשפחתו.
באופן כללי, שיקום בגיל מבוגר מותאם למגבלותיהם, יכולותיהם וצרכיהם של מי שהגיעו לגיל השלישי, שהם בהכרח שונים מאלה של אנשים צעירים יותר. למשל, אנשים מבוגרים עלולים לסבול מבלבול קיצוני, במידה ויאושפזו בבית חולים ויצאו מביתם, זאת בניגוד לאנשים צעירים יותר.
מה עושים בתהליך השיקום?
בגיל מבוגר, תהליך השיקום כולל תרגול יומיומי שנועד לחזק את השרירים. זאת בנוסף לכך שמדריכים את הקשיש לבצע את הפעולות שהוא רגיל לעשות בצורה שלא תפגע בו בעתיד.
בנוסף, הצוות שמטפל בקשיש מעריך את מצבו ואת יכולותיו הקוגניטיביות, מתאים לו עזרים ואביזרים שמקלים או אפילו נחוצים כדי לשפר את התפקוד והניידות שלו. למשל, במידה והקשיש מתקשה בהליכה, יותאמו לו אביזרים אורטופדיים שונים כמו הליכון או מקל.
איך לבחור איפה לעבור את השיקום?
תהליך שיקום יעיל מצריך שני תנאים: ראשית, שיתוף פעולה של הקשיש ושל קרוביו. שנית, צוות מיומן שידאג להכיר את הקשיש ויתאים לו טיפול בהתאם למצבו. אם שני התנאים לא מתקיימים, סיכוייו של הקשיש להשתקם פוחתים. ולכן חשוב לשים לב כי יש אמון, התאמה ותיאום בין הצוות, לבין המטופל וקרוביו.