לימודי קלינאות תקשורת לטיפול בהפרעות דיבור ושפה מציידים את הבוגרים בידע ובכישורים המאפשרים להם לטפל גם באנשים עם אפזיה (Aphasia) לאחר שבץ מוחי.
אבל לפני שנעסוק בקריירה המתמקדת בעזרה לאנשים שחווים אפזיה לאחר שבץ מוחי, הנה התנאים שיאפשרו לכם להתקבל ללימודי קלינאות תקשורת גם ללא פסיכומטרי.
איך מתקבלים ללימודי קלינאות תקשורת ללא פסיכומטרי?
אוניברסיטאות ומכללות מציעים למועמדים השונים אפשרות להתקבל ללימודי קלינאות תקשורת גם ללא פסיכומטרי.
דוגמאות לתנאי קבלה ללא פסיכומטרי:
- אוניברסיטה חיפה דורשת: השלמת מכינה קדם אקדמית בציון מינימלי של 93 ומעבר מבחן אמי״ר.
- אוניברסיטת אריאל, דורשת: תעודת בגרות עם ממוצע ציונים מינימלי של 98 (או 94 בליווי מכתב וחיבור בנושא המנתח אירועים אקטואליים ומציג את דעתו של המועמד), ומעבר ראיון קבלה.
- קמפוס שטראוס לחרדיות (במכללת הדסה בירושלים) דורש: תעודת בגרות, תעודת הוראה או תעודת סיום מכינה אקדמית.
- הקריה האקדמית אונו דורשת: זכאות לתעודת בגרות והשלמת מכינה במקצועות הבריאות עם ציון ממוצע 92 ומעלה.
- אוניברסיטת תל אביב דורשת: בגרות הכוללת: ציון 85 ומעלה באנגלית 5 יח״ל ו-90 ומעלה במתמטיקה 4 יח״ל והשלמת 2 קורסים מקוונים בציון מעל 85.
וכעת, כשהבנתם שאתם יכולים להתקבל ללימודי הפרעות בתקשורת גם ללא פסיכומטרי, בואו להבין איך תיראה קריירה המתמקדת בטיפול באפזיה בעקבות שבץ מוחי.
מהי אפזיה?
אפזיה היא מצב שבו אדם מתקשה בדיבור או בשפה. אפזיה נגרמת בדרך כלל בעקבות נזק בצד השמאלי של המוח, כמו למשל לאחר שבץ מוחי.
השפעת הטיפול של קלינאות תקשורת על שיפור מצבי אפזיה
כאמור, אפזיה נגרמת בדרך כלל משבץ מוחי וגורמת לקשיים בדיבור, בהבנת הדיבור ובקשיי קריאה או כתיבה. לפי מחקרים שונים:
- ההחלמה הטובה ביותר היא זו שמציעה כ-50-20 שעות טיפול בדיבור ושפה. השיפורים הטובים ביותר בשפה הכללית נקשרו ל-4-2 שעות טיפול על ידי קלינאית תקשורת שניתנו במשך 5-4 ימים בשבוע.
- ההחלמה המיטבית עבור מבוגרים צעירים יותר עם אפזיה קלה יותר, היתה קשורה לטיפולים רבים יותר בדיבור ושפה. לפי המחקר, אנשים מתחת לגיל 55 היו צפויים לשיפור הרב ביותר. עם זאת, גם אנשים מבוגרים מ-75 הצליחו לשפר את מצבם עם הטיפול המתאים.
לפי המחקרים, יש חשיבות רבה גם לעיתוי של הטיפול על ידי קלינאית התקשורת. כאשר הטיפול מתחיל בתוך חודש מרגע שנוצרה האפזיה, השיפורים הם הגדולים ביותר. אנשים שהתמודדו עם אפזיה ללא טיפול במשך יותר מ-3 חודשים, נזקקו לשעות טיפול רבות יותר. עם זאת, גם אנשים שקיבלו טיפול ראשון רק לאחר 6 חודשים ויותר ממועד השבץ, עדיין יכלו ליהנות מהטיפול ולשפר את הדיבור והשפה שלהם. הטיפול הועבר הן באופן אישי פנים אל פנים והן באמצעות וידאו, כאשר גם בני המשפחה קיבלו הכשרה מהקלינאית כדי שיוכלו לתמוך בתרגול של יקירם בבית.
ממצאי המחקרים הללו היוו את הבסיס להנחות מקצועיות שהן רלוונטיות לקלינאים, המעצבים ומעבירים תוכניות לטיפול בהפרעות דיבור ושפה, כולל טיפול באנשים עם אפזיה לאחר אירוע מוחי.
בשורה התחתונה
יותר מ-3.5 מיליון אנשים ברחבי העולם מתמודדים עם שבץ מוחי שהשפיע על יכולת הדיבור, השפה, הקריאה והכתיבה שלהם (אפזיה). והיום, מחקרים רבים בנושא שנערכו בעשרות מדינות ברחבי העולם הגיעו למסקנה שעבור אנשים עם אפזיה לאחר שבץ מוחי, ההחלמה הטובה ביותר קשורה להיבטים הבאים:
- הטיפול החל תוך 28 יום מתחילת האפזיה.
- המטופל קיבל בין 50-20 שעות טיפול בדיבור ושפה, סה״כ 4-2 שעות טיפול שבועיות שהועברו במשך 5-4 ימים.
- המטפלים תרגלו את המשימות בבית.