בג”ץ קובע, כי ‘חאן אל אחמר’, מאחז הדגל של הרשות הפלשתינית באיזור מעלה אדומים, מגיע לנקודת הכרעה לאחר מערכה משפטית בת עשור שניהלו תנועת רגבים ופורום עוטף ירושלים, לקראת פינויו הצפוי לשכונה שהכשירה המדינה באיזור אבו דיס
בסוף השבוע שעבר התקיים דיון במספר עתירות העוסקות במאחז הבדואי הבלתי חוקי שהוקם החל משנות ה-90 על אדמות היישוב כפר אדומים בצמוד לכביש מספר 1. במרחק מטרים ספורים מהכביש הסואן פועל מזה כעשור בית ספר שהקימה ממשלת איטליה, המשמש את ילדי רשת המאחזים הבדואים באיזור, וזוכה להתעניינות בינלאומית רבה.
המאחז נמצא בלב סאגה משפטית הנמשכת בבג”ץ מזה כעשור, לאחר שתנועת רגבים עתרה לבג”ץ בשנת 2009, בבקשה כי יורה למנהל האזרחי לממש את צווי ההריסה שהוצאו למקבץ. בכפוף להתחייבויות המדינה להרוס את המבנים הבלתי חוקיים במקום, נדחו בעבר עתירות שהגישו תנועת רגבים ותושבי כפר אדומים, אולם המדינה לא עמדה בהתחייבותה. בשנת 2016 עתרו תושבי כפר אדומים בשנית, באמצעות ‘פורום עוטף ירושלים’ הפועל לשמירה על קרקעות היישובים באיזור מעלה אדומים, בדרישה כי בית המשפט יקצוב לוחות זמנים לפינוי.
בדיון שהתקיים בסוף השבוע האחרון, הודיע בג”ץ כי פרשת ‘חאן אל אחמר’ הגיעה לנקודת הכרעה. במהלך הדיון הבהירה המדינה, כי הכשירה על חשבונה עשרות מגרשים מפותחים לבניה באיזור הכפר ‘ג’אהלין’ שליד אבו דיס. המגרשים יינתנו חינם לתושבי המקבץ, ומשרד הבטחון יקים על חשבונו בית ספר חלופי בשכונה המיועדת.
השופט סולברג דחה את טענת עו”ד שלמה לקר המייצג את הבדואים המתנגדים לפינוי, שטען כי התושבים הציעו למנהל האזרחי מספר חלופות אך המנהל דחה את כולן. “המינהל האזרחי מוכן להידברות ולא זכה לשיתוף פעולה”, אמר השופט סולברג. “אחרי כל השנים אנו מגיעים לנקודת הכרעה”.
עו”ד אבי סגל המייצג את תושבי כפר אדומים, הדגיש בפני בית המשפט כי כלל התכניות החלופיות כביכול, הוצעו ונדחו בעבר מספר פעמים, מאחר ואינן ישימות מבחינה תכנונית וחוקית. “כמעט עשור אחרי הבניה הבלתי חוקית ולאחר הוצאת צווים אנו טוענים שהמדינה בתיק הזה התפרקה מחובותיה, לא מתקבל על הדעת שמתחם שנמצא בראש סדרי הוראות אכיפה לא נהרס ולא מפונה בטווח של עשור”.
“לא רק שמדובר בבנייה בלתי חוקית היא גם מהווה סכנה לאורך הכביש הראשי”, ציינה עו”ד הדס ערן, באת כח המדינה. “מדובר במיקום אסטרטגי שמהווה סכנה, הגורמים הרלוונטיים עומדים על הפינוי והעמדה הזו תוקפה על ידי כל הגורמים כולל שר הביטחון”.
השופטים חתמו את הדיון באמירה, כי “תמו טיעוני באי כח הצדדים”. בהחלטה ניתנה ארכה אחרונה בת שבוע ימים שתאפשר לבדואים העותרים להציע פינוי מוסכם “לאתר שיש לגביו תכנית מתאר מפורטת תקֵפה שמכוחה ניתן להוציא היתרי בניה, כפי שניתן לעשות כיום בחלופה שהעמידה המדינה להעתקת מתחם חאן אל אחמר לג’הלין מערב”. העובדה כי ההצעות הממוחזרות שהוגשו בעבר לאתרים חלופיים חסרי התכנות חוקית ותכנונית, מחדדת את הצהרת בג”ץ על נקודת הכרעה בנוגע לעתיד המאחז.
“הרשות הפלשתינית רואה באותם בדואים כחיילי שחמט בתכניות האסטרטגיות שלה, ומי שמציעה להם פתרונות ממשיים ביישוב מודרני עם כל השירותים זו מדינת ישראל”, מסביר ישי חמו, רכז השטח של תנועת רגבים ביהודה ושומרון. “העתקת המאחז היא מבחן לקמוס לתהליכי ההסדרה שישראל מקדמת לאוכלוסיה הבדואית באיזור. השלמת הפינוי תעביר מסר חד לרשות הפלשתינית, לצד אמירה ברורה כנגד המעורבות הזרה בבניה הבלתי חוקית באזור יהודה ושומרון”.
ב’פורום עוטף ירושלים’ הוסיפו כי “הדחיינות בה נקטה המדינה לאורך שנים ארוכות, העבירה מסר סלחני לרשות הפלשתינית שהגיבה מצידה בהקמת אלפי מבנים בלתי חוקיים בין ירושלים לים המלח, במימון נדיב של מדינות זרות. אנו מברכים על כך שסוף סוף המדינה בהובלת שר הבטחון וצוותו פועלים לשינוי מדיניות קלוקלת זו, תוך שמירת החוק ושמירה על הכביש החשוב בישראל”.