דמוגרפיה, גנטיקה, מחלות, תרופות וגורמים סביבתיים מגבירים את הסיכון להופעת תסמונת השלפוחית הרגיזה. לא רוצים לחכות שיהיה מאוחר מדי? כך תתמודדו עם התופעה בהקדם ככל האפשר
תסמונת השלפוחית הרגיזה מתאפיינת בקושי להתאפק במתן שתן ביום ובלילה. על אף השכיחות הגבוהה שלה באוכלוסייה, רבים עדיין לא מכירים את גורמי הסיכון וגם לא ממש יודעים כיצד להתמודד איתה. נכון להיום, עבודות המחקר שנערכו בנושא מצביעות על חמש קבוצות שונות של גורמי סיכון:
- מאפיינים דמוגרפיים – גיל ומין
שלפוחית רגיזה נקשרת לערמונית מוגדלת אצל גברים. מנגד, ההסבר לשלפוחית רגיזה אצל נשים קשור למצבים מסוימים שמעידים על רגישות הורמונאלית שגורמת להיחלשות רצפת האגן, כמו במהלך המחזור החודשי, בהריון ובגיל המעבר.
כמו כן, ככל שעולה הגיל כך עולה הסיכון לפתח שלפוחית רגיזה. לפי מחקר שפורסם בארצות הברית בשנת 2014, בגילאי 40 ומעלה סובל 1 מכל 5 אנשים באוכלוסייה מאי שליטה במתן שתן ובגילאי 60 ומעלה מדובר כבר בשכיחות של 1 ל-3.
- סיבות גנטיות
גורמים מסוימים במטען הגנטי של תאי הגוף קשורים לשלפוחית רגיזה באופן ישיר או עקיף. מחקר מפורסם העלה שהקולטנים ששולטים בביטוי של גנים שקשורים לשעון הביולוגי הפנימי משפיעים גם על פעילות מוגברת של שלפוחית השתן, בעוד מחקרים אחרים הראו שמוטציות גנטיות קשורות לשלפוחית רגיזה.
- מחלות ורקע בריאותי
זיהומים, ערמונית מוגדלת ומחלות כרוניות כגון אי ספיקת לב, דלקות מפרקים, שבץ מוחי והפרעות שינה נחשבים כולם לגורמי סיכון להופעת תסמונת השלפוחית הרגיזה. לכל מחלה מאפיינים אחרים, אך ההתמודדות עם התסמונת זהה.
בנוסף, כדאי להזכיר שגם דיכאון ומצוקה נפשית נמצאו כקשורים לשלפוחית רגיזה. לחילופין, תסמיני השלפוחית הרגיזה והצורך הדחוף במתן שתן לצד הסיכון של דליפת שתן מעלים את הסיכון לבעיות נפשיות וביטויי מצוקה.
- נטילת תרופות
יש תרופות מסוימות שמעודדות השתנה ותרופות ממשפחת חוסמי אלפא שמעודדות שלפוחית רגיזה. במקביל, חלק מנוגדי הדיכאון משפיעים בעקיפין על דרכי השתן ומונעים את יכולת הכיווץ ויש כדורי שינה שמובילים לאי יכולת של הגוף לשלוט על מתן שתן בלילה.
כתוצאה מהאמור לעיל, מומלץ לצרוך תרופות שונות בהנחיית הרופא המטפל בלבד ולקרוא היטב את ההנחיות המופיעות על גבי האריזה. במקרים של החמרה המצב צריך לפנות לטיפול מקיף ולשקול החלפת תרופות על רקע התסמינים הקיימים.
- גורמים סביבתיים
הגורמים שהכי קל לשלוט בהם כדי למנוע את תסמונת השלפוחית הרגיזה הם עישון, השמנה, תזונה לא נכונה, שתיית קפאין וצריכת אלכוהול. אלו הם גורמים סביבתיים שמסכנים באותה מידה גברים ונשים ומשפיעים לרעה על מערכת השתן והעצבים. התמודדות עם גורמים אלו צריכה להיות מלווה בשינוי של הרגלי החיים ובעיקר בשמירה על תזונה נכונה להפחתת הלחץ המופעל על שלפוחית השתן.