רבים חשופים לקרינות מתוקף עבודתם או מגוריהם. קרינה סלולרית, קרינה אלקטרומגנטית, קרינת גז ראדון וקרינות נוספות עלולות לגרום לנזקים בריאותיים לאילו החשופים אליהן.
קרינה סלולרית ואחרת במרחב העבודה
אנטנות סלולריות מפיקות קרינה סלולרית, כך גם מכשירי סלולר. מלבד קרינה סלולרית קיימות קרינות נוספות המופקות ממכשירים או מכונות אחרים המצויים במקומות עבודתם של רבים, במפעלים, בחדרי מלאכה, בבתי חולים ובמעבדות העלולים לפגוע בבריאותם של אלה העובדים בסמיכות אליהם.
תביעות נזיקין באשר הן ובאופן פרטני באילו העוסקות בנזקי גוף עקב קרינות שונות, מסתמכות, מלבד הוכחת הנזק הפיזי ונפשי ממנו סובל המתלונן, על החובה להוכיח משפטית את הקשר הסיבתי בין אירוע שהתרחש לבין הנזק שנגרם. הוכחת הקשר הסיבתי מובילה לזהות האחראים לנזק שנגרם.
סכנות הטמונות בקרינה סלולרית
בשנת 2011 קבעה ועדה מטעם ארגון הבריאות העולמי עקרון לפיו קרינה סלולרית תוגדר כ”מסרטן אפשרי”. קיימות השלכות משמעותיות להחלת עקרון זה ברחבי העולם.
יתרה מכך, קיימות מחלוקות רפואיות רבות בכל הנוגע לנזקים ארוכי הטווח העלולים להיגרם מחשיפה לקרינה סלולרית. קיימים מחקרים בהם ניתן לראות קשר רפואי בין נזק גופני לבין קרינה סלולריות. לאור החשש והחוסר וודאות באשר לשלכות החשיפה לקרינה סלולרית, קבע משרד הבריאות כבר בשנת 2008 הנחיות הנוגעות לעקרון הזהירות המונעת בכל הנוגע לקרינה סלולרית ולהימנעות מחשיפה אליה.
נזקים בריאותיים בהקשר לקרינות
קיימות תלונות ונזקים רפואיים רבים ומגוונים, בין אם מדובר בסרטן ובין בכאבי ראש ומגרנות, פגיעות קוגנטיביות ובריאותיות שונות, מצבי רוח אשר ניתן לקשרם, בהתאם לנסיבות כל מקרה ומקרה, לחשיפה בלתי מבוקרת לקרינה המופקת ממקורות שונים ובכלל זה קרינה סלולרית, קרינה אלקטרומגנטית, קרינת רנטגן וקרינות נוספות המופקות ממכונות וממכשירים, מחומרים מסוכנים ומפסולת תעשייתית מסוכנת.
ככלל, אי נקיטת אמצעי זהירות עלולה לגרום לנזק גופני ונפשי לאלו החשופים לקרינות מתוקף עבודתם.
אנטנות סלולריות המפיקות קרינה סלולרית
קרינה מאנטנה סלולרית הינה בעלת השלכות לסובבים. אלו העובדים בקרבת אנטנה סלולרית או אנטנות סלולריות ואילו הגרים בסמיכות ובצמידות אליהן, מעלים חששות רבים בדבר חשיפתם לקרינה סלולרית מסוכנת על סמך הגדרתה כאמור על ידי ועדה בינלאומית כ”מסרטן אפשרי”.
אחריות מעסיקים
לעיתים, מעסיקים אינם ערים לחובותיהם על פי חוק לשמירת עובדיהם ממקורות קרינה או סכנה אשר עלולים להזיק להם פיזית. אי עמידה בחובות אלו, אשר מתבססות על חוקים ונורמות במשפט הישראלי, מוביל לאחריות של אותם אלה שהתרשלו או התנהלו בחוסר אחריות.
מובן, כי כל מקרה ומקרה עומד בפני עצמו ובהתאם לנסיבותיו. כאמור, בכל אותם מקרים קיים צורך בסיסי ומהותי לאתר את האלמנטים המשפטיים הנדרשים לצורך הוכחת הקשר בין האירוע לנזק.
בנוסף, נדרש לאסוף את המסמכים לאורך תקופת הטיפול הרפואי, כך שניתן יהיה להוכיח את הפציעה ואת הטיפול בה. חוסר איסוף של פרטי הוכחה אילו עלול לפגום בתביעה ובדרכי הוכחתה לעניין נזק הגוף שארע.
הגשת תביעת נזיקין בגין נזקי גוף מוגשת לבתי המשפט השונים בהתאם לנסיבות כל מקרה ומקרה ובין היתר בהתאם לעילות התביעה ולמקום קרות האירוע.
ככל ומדובר במקרה אשר ארע במהלך העבודה, או במסגרתה בהתאם לקבוע בחוק, ניתן לכנות את האירוע כתאונת עבודה תוך פנייה לביטוח לאומי. הליך שכזה אינו עומד במקומו של הליך נזיקי כנגד האחראי לנזק, אלא מקביל אליו תוך דרישה לקבלת אחוזי נכות לאור הנזק הגופני שנגרם.
ידוע כי חוסר הקפדה בדבר חשיפה לקרינות ובכלל זה קרינה סלולרית או קרינה אלקטרומגנטית, מסוכן ועלול לגרום לנזקים לאלו הנחשפים אליהם. הוכחה משפטית לעניין האחריות עשויה לזכות את הניזוק בפיצויים.
קרינה מסוכנת במרחב הפרטי
לעיתים, קיימות קרינות במרחב הפרטי של רבים, אף ללא ידיעתם, אשר עלולות לגרום לנזק גופני לאלו החשופים אליהן.
קרינות ביתיות מופקות, בין היתר, מאנטנות סלולריות ליד הבית, ממכשירי סלולר, ממכשירים שונים, מחומרי בניין, מגז ראדון, מפסולת רעילה בקרבת מקום.
לאורך השנים פונים למשרדנו, בעל הניסיון הרב והמוכח בתחום ייחודי זה, רבים אשר מעלים טענות בדבר נזקי גוף שנגרמו להם כתוצאה מחשיפה במסגרת עבודתם לקרינות שונות ובהן קרינה סלולרית, אלקטרומגנטית ואחרות. משרדנו מעמיד לרשות לקוחותיו את מיטב המומחים בתחום הנדרש, לצורך בירור הטענות והוכחתם, בהתאם לכל מקרה ומקרה.
המאמר נכתב ע״י עו״ד נבו למפל – מומחה בתחום סכנות קרינה סלולרית 03-5377676