כשמדברים על חשבונית שחזרה, או אי קבלת תשלום, מדברים בעצם על “חובות אבודים”, כשזה בדרך כלל קשור לחברה שנכנסה להליך חדלות פירעון. במצב כזה, חובותיה של החברה, הופכים להיות אבודים. מה זה אומר חובות אבודים? הכוונה לחובות שנקראים גם “חובות רעים”, והסיכוי לגבות אותם שואף לאפס. המאמר הקרוב ידבר על המושג חשבונות אבודים, אבל דווקא בהקשר של רשויות המס, אם זה בשאלת הגדרת המושג “חובות אבודים”, אם זה ההתנהלות אחר כך מול הרשויות והדרך בה ניתן להצהיר על חוב אבוד? איך פועלים במצב של חדלות פירעון? ואיך נמנעים מלהיכנס למצב של חובות אבודים מלכתחילה? עו”ד דודי מאור – בעל ניסיון רב בתחום, ידע לתת לכם את התשובות לכל השאלות הללו, גם מהיבט החייב לרשויות המס, שלא יכול לעמוד בחובות אלה, וגם מההיבט של מי ששילם על עסקה שטרם שולמה בפועל, והפכה לחוב אבוד. כל זאת, ועוד, במאמר שלפניכם.
הגדרת המושג חובות אבודים / חדלות פירעון בראי החשבונאות והחוק.
ההגדרה לחוב אבוד היא בעצם שמדובר בכינוי לחוק שנוצר במהלך העסקים הרגילים בשל פעילו מסחרית שוטפת, חוב שאינו ניתן לגבייה, וחוב שאי אפשר לגבות אותו – הצגת הוכחה שהחייב החל בתהליכי פשיטת רגל. המקור החוקי לחובות אבדים נמצא בפקודת מס הכנסה, בסעיף 17(4) שאומר כך: “חובות רעים שנתהוו בעסק או במשלח-יד והוכח להנחת דעתו של פקיד השומה, שהחובות נעשו רעים בשנת המס, וכן חובות מסופקים במידה שנאמדו, להנחת דעתו של הפקיד, כחובות שנעשו רעים בשנת המס, אף אם זמן פרעונם של החובות הרעים או המסופקים חל לפני תחילתה של שנת המס; אלא שכספים שנגבו בשנת המס לחשבון סכומים שנמחקו או שנוכו לפני כן בשל חובות רעים או מסופקים, ינהגו בהם לענין פקודה זו כמו בתקבוליו של העסק או משלח-היד לאותה שנה”.
מה זה אומר בעצם?
אדם יכול להגיע למצב שיש לו חובות אבודים בעקבות מספר סיבות. זה יכול להיות לאחר שנקלע לצרות כלכליות, עבר הליך חדלות פירעון בפיקוח בית משפט, והוצא לגביו צו הפטר, המשמעות היא שחובותיו הופכים לחובות אבודים. אופציה נוספת היא במקרה שהנכסים של החייב לא מספיקים לפירעון כל חובותיו. אותם חובות הם בעצם כספים אבודים. גם אם החייב נמלט לחוץ לארץ, חובותיו הם בגדר חובות אבודים. מקרה נוסף הוא מקרה שהחייב נפטר, ואין לו ירושה או נכסים, באופן פרקטי, הופכים החובות שלו לחובות אבודים. החוק בעצם מצרף את החובות האבודים לחישוב השנתי לעניין המס. בסוף, מתכוונים לכך שישנם אנשים מסכנים, שיש להם הרבה חובות, אבל אין להם דרך להחזיר את כל החובות הללו, זה בדיוק ההגדרה לחובות אבודים.
כיצד להתנהל מול רשויות המס כאשר יש להצהיר על חוב אבוד שכבר שולמו עבורו מיסים?
בית המשפט מודע לעובדה שישנם מקרים בהם כבר שולם מס, אך החוב הפך לאבוד, ובפסק דין שנתן כבר בשנת 1999 “אלקה אחזקות בע”מ”, ע”א 2112/95 אגף המכס ומע”מ נ’ אלקה אחזקות בע”מ, נקבעו חמישה מבחנים מצטברים, שמאפשרים החזר מס ששולם, שם במקרה ההוא מדובר במס עסקאות. קודם כל צריכה להתרחש עסקה, צריך להוכיח שהוצאה חשבונית, שמס בגין העסקאות בגין החשבונית כבר שולם, שהמוכר או נותן השירות לא קיבל תשובה ושהחוב הפך לאבוד – כלומר הוכח, להנחת דעתו של מנהל כלשהו, שלא ניתן לגבותו. במצב של “חובות אבודים”, כשהוכח שלא ניתן לגבות את החוב, והוצאה לאותו חייב תעודת זיכוי, באותן שלוש שנים, מהוצאת חשבונית המס – אכן חלה פרשנות 2/2012 שהוציאה רשות המיסים, ואפשר לבצע את נוהל החזר מס העסקאות ששולם כבר. צריך לציין שהמקור לכל זה הוא בתקנה 24א לתקנות מע”מ. בקיצור, תוכלו לדרוש ולקבל זיכוי מרשויות המס כחוב אבוד. מלבד זאת, על העסק שרוצה לקבל החזר על המע”מ ששולם, להוסיף פרטים טכניים, הסברים על החוב האבוד ומסמכים לתמיכה בדרישה לקבל החזר מע”מ.
כיצד יש להתנהל מול הרשויות במידה וקיימים חובות שלא ניתן לפרוע תחת המסגרת של “חדלות פירעון”? כיצד יש לפעול מולן?
קודם כל צריך לדעת שכפי שנפסק בעמ”ה 329/83 אליהו ברנס נ’ פ”ש נתניה, רק בשנה שבה כבר החלו תהליכי פירוק, פשיטת רגל. ההודעה של החייב שלא יכול לפרעו, לא הופכת החוב לרע. מה שכן יש לפעול לגביית החובות כמה שאפשר עד תום שנת המס, ומומלץ מאוד להיעזר בשלב זה בעורך דין, והגשת תביעות אם יהיה צורך. המקום של עורך דין בהליך כזה מאוד חשוב, דווקא בגלל שלא הרבה אנשים מבינים פה בפרוצדורה הרפואית, הוא יהיה אפילו יותר בעל חשיבות.
האם ניתן להימנע מהיווצרות חובות אבודים ואם לא כיצד ניתן להקטין את הסיכון? לפחות מההיבט של רשויות המס?
אם רואים עסקה כלשהי, ומבינים שהיא הולכת להתבטל, בתור לקוחות כדאי להחזיר את הטובין שנקנו, או לנסות להחזיר את השירות אותו קיבלתם, ככל שזה אפשרי. במקרים מעין אלה, אפשר לבטל את החשבונית, או להוציא חשבונית זיכוי, וזאת לפי סעיף 23א להוראות מס הכנסה. במקרים מעין אלה, החוב לא יחשב כאבוד. בנוסף, לא תמיד כדאי להכריז על חוב כאבוד, אם למשל העלויות המשפטיות גבוהות בהרבה לעומת סכום החוב, ואם אפשר לפנות למס הכנסה בבקשה להקלה והכרה בחוב, וזאת ללא טיפול משפטי, לא כדאי להתחיל בכלל את הפרוצדורה. יש מקרים שבהם פשוט אפשר לבסוף לפנות לרשויות המס שיקלו ויתחשבו.
סיכום
התמודדות עם חדלות פירעון היא ממש לא עניין של מה בכך, וכשמעורבים בסיפור גם כמה מתחים משפחתיים, וגם שאלות רציונליות בהקשר של התשלום, מגיעים לסיטואציה יחסית מורכבת. הסיפור של חובות אבודים, בעיקר מול רשויות המס, גם הוא מורכב, ולכן, באופן כללי, כדאי למצוא עורך דין ולשכור אותו כמה שיותר מהר, כדי שיוכל לעזור באירוע.
נכתב בשיתוף פורטל דין נט: https://fw-law.co.il/