נתחיל מזה שאני לא מחובבות א.ב יהושע, לא מהאיש ולא מדעותיו וכתוצאה מכך תמיד נרתעתי מספריו. מעניין שכמעריצה של סגנונם של מאיר שלו, חיים באר ודומיהם, שלא מסתירים את דעותיהם, דוקא מא.ב. יהושע תמיד נרתעתי. לכן היוותה החלטתי לקרוא את ספרו החדש מעין מהפך קטן בשבילי. מצד אחד באתי עם הדעות הקדומות שלי על הסופר ומצד שני חפה מכל קריאה מוקדמת של ספריו האחרים.
אש ידידותית עוקבת אחר זוג מבוגר, אמוץ ודניאלה, שאחרי שנים רבות של חיים צמודים נפרד למשך שבוע ימים בעקבות נסיעתה של האישה לאפריקה, לבקר את הגיס האבל. השבוע ממוקם בזמן החנוכה מה שנותן אווירה מאוד יהודית וישראלית לסיפור אוניברסלי בעיקרון.
בהמשך אנו מבינים שהמציאות הישראלית לא הולכת לשום מקום כשמגלים שבן האחות המתה נהרג מאש חבריו בזמן מבצע צבאי, והאב השכול מנסה באפריקה הרחוקה להתנתק מכל שביב זכרון של המדינה שלקחה לו את בנו.
מעולם לא שמעתי את המושג "אש ידידותית" כך שאני מניחה שהסופר המציא אותה לגמרי לבד, ואולי אפילו כל רעיון הסיפור סבב סביב מושג זה, מה שכן הוא נספג מיד. כמה אירוני אפשר להיות? וכמה מכאיב?.עם המושג הזה צריך להתמודד אותו אב שכול, שעם מות אשתו מחליט פשוט להפסיק להתמודד.
ההחלטות הכי חשובות של הספר נוגעות בהתמודדות עם אותו מושג במרחק של זמן ומרחק משפחתי, כך שהגיבור אינו האב אלא דווקא הדודה והדוד שנמצאים בכלל בהתמודדות אחרת של המרחק ביניהם.
כל אחד נתקל ב"מכשולים" בדרך ורק מייחל לקרבה של הצד השני, עד שהקרבה מגיעה והכל חוזר להיות כרגיל, או שלא. הבחינה של יחסיהם נטווית בעדינות אכזרית, ולמרות שאנו יודעים שלא תהיה שום מהפך של 180 מעלות, אפילו התזוזה הקטנה ביותר, שמתחילה ביציאתה של דניאלה לבד מהארץ, נותנת את הטון ביחסים של עשרות שנים.
ספר זורם, מעניין, למרות מרחק הדור ביני לגיבורים יש התחברות רגשית מידית, מעברים טובים בין החוויות של אמוץ ודניאלה, האחד בישראל והאחרת באפריקה, יש קטעים שלטעמי קצת מופרכים אך הם לא קשורים למהלך הרגשי של הספר. מה שבטוח יצאתי מעודדת לנסות לחזור לספריו הקודמים.
הוצאת הקיבוץ המאוחד. מחיר מומלץ: 89 ₪.