בטורו החודשי שמתפרסם בגליון אוקטובר של המגזין הדתי לאומי "נקודתי" מסביר ד"ר אשר כהן ס.ראש המחלקה למדעי המדינה באוניברסיטת בר אילן במה עדיף ליברמן על מפלגת איחוד לאומי – מפד"ל.
הימים ש"אחרי החגים" היו מלאים באביגדור ליברמן וישראל ביתנו. בלי קשר לשאלת הסיכויים למהלך ההצטרפות לקואליציה, מדובר במנהיג פוליטי ובמפלגה שלימדו את המערכת הפוליטית כיצד משתלטים על סדר היום הפוליטי התקשורתי ומשיגים שליטה מוחלטת, יוקרה רבה ופרסום רב בלי לשלם שום מחיר פוליטי ממשי. עוד לא הספקנו לפרק את הסוכה וועדת השרים לחקיקה אישרה את הצעתו של ליברמן לשינוי שיטת המשטר. מה שחשוב הוא לא מה שכתוב בהצעת החוק, שחלקים ממנה חסרי כל סיכוי להתממש, אלא עצם העובדה שהצעתה של מפלגת אופוזיציה עברה את השלב הסמלי של ועדת השרים. במפלגת העבודה החלה ההתרוצצות סביב השאלה אם להסכים לכניסתו של ליברמן לקואליציה או לא. כל הפרשנים ממוקדים באיש ובמפלגתו והשמחה הפוליטית רבה.
ויש רק רשימה אחת שכנראה נגזר עליה להישאר בלתי רלוונטית בטווח הנראה לעין – מפלגת האיחוד הלאומי-מפד"ל, ראשי תיבות אל"ם. ומדוע בעצם שהשתקנים מאל"ם לא יהיו רלוונטיים לקואליציה לפחות כמו ליברמן? ראשית, פער הכוחות בין ישראל ביתנו בראשות אביגדור ליברמן לרשימת המפד"ל-האיחוד הלאומי אינו גבוה במיוחד. הראשונים מחזיקים ב-11 מנדטים והרשימה המשותפת ב-9; שנית, בעקבות מלחמת לבנון, כמעט כולם מודים שתוכנית ההתכנסות ירדה מהפרק ואין סיכוי משמעותי לדיון רציני על הורדת ישובים בטווח הקרוב. הנושא המדיני, אם כן, לא אמור להוות מכשול רציני; ולבסוף, ראש הממשלה המזוהה עם ההתנתקות מחפש התחברות לציונות הדתית. לפני מספר שבועות השתתף ביום עיון סגור על מקומה של הציונות הדתית בסדר היום הלאומי ולא זז מהמקום עשר שעות רצופות.
למען האמת, אם כל אחד מאיתנו היה נאלץ לבחור בין שתי המפלגות כשותף פוליטי, גם הוא היה בוחר בליברמן ובישראל ביתנו. אם סגרתם משהו עם ליברמן, קיבלתם המחאה פוליטית בנקאית עם 11 מנדטים יצוקים בבטון. ישראל ביתנו הציגה סדר יום עם מספר נושאים. כשליברמן הבין שהלכי הרוח הם בכיוון של שינוי השיטה הוא הדגיש את העניין בכל כוחו ושם בצד את רעיון חילופי השטחים תוך הבטחה שהוא לא הזניח את הרעיון. כך מתנהלים במערכת הפוליטית.
עם מי בדיוק ניתן לסגור משהו באל"ם? מפד"ל או תקומה? מולדת או סיעת איתם ולוי? ונניח שנסגור, כמה זמן זה יחזיק מעמד? ובכלל, יש רעיונות משותפים או קווי מדיניות כלל לאומיים שיכולים לעניין את הציבור הרחב?
סליחה, אפשר לקבל את סדר היום של אל"ם?