ישראלים רבים עובדים בשני מקומות עבודה כדי להתפרנס בכבוד, ורבים אחרים מקימים עסק בסטטוס של עוסק פטור והם עובדים במקביל גם כשכירים. עוסק פטור הוא עצמאי לכל דבר ועניין, העסק שלו פועל במחזור עסקאות נמוך, עד לתקרה השנתית שנקבעה בתקנות. נכון לשנת 2020 המחזור השנתי של עוסק פטור הוא עד 100,491 ₪, ואם העוסק הפטור עובר את המחזור השנתי עליו לשנות סטטוס ברשויות המס ולעבור לעוסק מורשה.
בישראל אדם יכול להיות עוסק פטור ושכיר במקביל, כאשר המעמד שלו כעוסק פטור נקבע רק לפי המחזור השנתי בעסק שלו, ולא כוללים את ההכנסה שלו כשכיר. עוסק פטור אינו רשאי לגבות מע”מ מהלקוחות, לכן הוא אינו יכול לקזז מע”מ מההוצאות. עם זאת, חשוב לזכור כי הפטור של העוסק הפטור הוא רק מדיווח חודשי או דו חודשי למע”מ ומגביית מע”מ מהלקוחות, ועליו לדווח ולשלם מס הכנסה וביטוח לאומי.
עוסק פטור המועסק גם כשכיר
עוסק פטור יכול לשמור על המעמד שלו ברשויות המס כל עוד ההכנסה השנתית בגין העסקאות בעסק נמוך מהתקרה שנקבעה, הסכום מתעדכן אחת לשנה. העוסק הפטור חייב לדווח על ההכנסה הכללית שלו, את הדיווח מבצעים באמצעות הצהרה והגשת טופס 106 למס הכנסה, טופס 106 כולל את ריכוז ההכנסות מהעסק שלו ומהמעסיק.
פקיד השומה במס הכנסה מחשב את כלל ההכנסות של האדם, הוא מחשב את ההכנסה הכללית החייבת במס. כדי להבין את הנושא טוב יותר לפניכם דוגמה עם נתונים, נניח ומר ישראלי מקבל שכר חודשי בגובה 4,000 ₪, ובנוסף יש לו הכנסות מהעסק הפטור שלו על סך 5,000 ₪. במצב זה, מר ישראלי חייב במס הכנסה על הסכום הכללי של 9,000 ₪, זהו סכום נמוך שאינו חייב בתשלום למס הכנסה.
מעבר לתשלום למס הכנסה יש לדווח על ההכנסות השנתיות גם לביטוח לאומי. הדיווח למוסד לביטוח לאומי כולל את כל ההכנסות של האדם, כלומר הכנסותיו מהעסק ומהעבודה כשכיר, וביטוח לאומי מחשב על בסיס דיווח ההכנסות את התשלומים לשנה הבאה, החישוב מתבצע לאחר הגשת הדוחות בסוף השנה.
למרות שעוסק פטור לא נדרש לדווח ללשכת מע”מ פעם בחודש או בחודשיים, הוא אינו פטור לחלוטין מחובת הדיווח למע”מ. יש להצהיר אחת לשנה על רף ההכנסות כעוסק פטור, וכמובן שעליו לדווח על ההכנסות הכלליות גם למס הכנסה ולביטוח לאומי.
חובת הדיווח של עוסק פטור המועסק גם כשכיר
חשוב לדווח לרשויות המס בהתאם לתקנות המחייבות, עדיף להיעזר ברואה חשבון מוסמך ומנוסה כדי להגיש דיווח נכון. יחד עם זאת, ניתן להגיש את הדיווחים לבד כדי לחסוך הוצאות, והדיווח הנכון הוא אישור על ההכנסות של העוסק הפטור שאינו עולה עם הסכום שנקבע, כלומר 100,491 ₪, כדי לשמור על המעמד של עוסק פטור במע”מ, כאמור הסכום שהעוסק הפטור מרוויח מהעסק שלו לא מושפע מהשכר שהוא מקבל כשכיר. ההכנסה מהמשכורת כשכיר מהווה חלק בלתי נפרד מההכנסה הכוללת, ויש להצהיר באמצעות הגשת דו”ח שנתי למס הכנסה על ההכנסה כשכיר יחד עם ההכנסה מהעסק.
אגב, באמצעות תוכנה להנהלת חשבונות באינטרנט ניתן להכין דו”ח שנתי ולהפיק דוחות נוספים, התוכנה מאפשרת גם הדפסת חשבוניות עוסק פטור בקליק מהיר, ללא צורך להדפיס את הקבלות במדפסת ובלי לשלוח את המסמך בדואר רגיל מאחר וניתן לשלוח את הקבלה ללקוח באמצעות המייל.