מעלית בבית משותף מאפשרת לדיירים לעלות או לרדת מהדירה שלהם לקומת הלובי, לחניון התת קרקעי או לכל קומה אחרת בבניין, המעלית משפרת את איכות החיים ומאפשרת גם לדיירים בעלי מוגבלויות, לקשישים ולהורים הצעירים לגור בקומה גבוהה בלי לטפס במדרגות. המעלית היא מכשיר שימושי ופרקטי עבור הדיירים בבית המשותף, אך היא מחייבת תחזוקה שוטפת ואחת לכמה שנים יש לבצע שיפוץ במעלית, ובשלב מסוים עדיף להשקיע בהחלפה של המעלית לדגם חדיש, איכותי, עמיד ובטיחותי יותר.
מה זה בדיוק שיפוץ מעליות?
כל מעלית דורשת תיקונים קלים ויש להחליף חלקים ורכיבים הסובלים מבלאי טבעי או אחר, לתקן בעיות שהתגלו בבדיקה, לבצע תיקונים קוסמטיים בהתאם לצורך, לתקן בעיות חשמל וחיווטים וכדומה. במקום להשקיע בהחלפת המעלית ניתן לחסוך עלויות רבות ולבצע שיפוץ יסודי ומקצועי במעלית הקיימת בבניין. עלויות השיפוץ נמוכות בהרבה לעומת העלות הנדרשת להחלפת המעלית, אך חשוב לבחור חברה מקצועית המתמחה בהתקנה, אחזקת והחלפת מעליות.
שיפוץ מעליות כולל בדרך כלל את הפעולות הבאות:
- תיקון יסודי או החלפת מנוע המעלית, אם מחליפים חלקים החברה תשתמש רק בחלפים איכותיים העומדים בתקן, ובהתאמה להנחיות היצרן.
- תיקון או החלפת לוח הפיקוד של המעלית, בשיפוץ יסודי מחליפים את הרכיב.
- החלפת פנל הלחצנים והתקנת נורות לד חסכוניות במעלית.
- שדרוג ועיצוב תא הנוסעים באמצעות החלפת דלתות, ציפוי מחדש, החלפת המראה ושיפוץ קוסמטי לרווחת הדיירים.
- שדרוג אמצעי הבטיחות במעלית המותקנת בבניין.
- התקנת שעון פיקוד שבת בהתאם לדרישת הדיירים.
- הנגשת המעלית לבעלי מוגבלויות על פי הכללים שנקבעו בתקן החדש.
מה זה החלפת מעלית?
באופן כללי אנשי המקצוע ממליצים להחליף את המעלית הישנה בבית משותף כאשר היא עושה הרבה בעיות, מרבה להתקלקל, וכאשר היא בת 25 שנים או למעלה מכך. כמו כן, כדאי לשקול החלפת מעלית אם תא הנוסעים קטן וצפוף ואינו מתאים יותר לדיירים ובמקרים בהם מהירות המעלית הישנה איטית מאוד והמעלית מטפסת לאט בין הקומות.
כדי להחליף את המעלית בבית משותף נדרשת הסכמה של רוב הדיירים, לעיתים ועד הבית או חברת האחזקה והניהול מקבלת את ההחלטה להחליף את המעלית, כל עוד הדיירים מסכימים לכך מאחר ויש להשקיע לא מעט כסף.
מתי מומלץ לשפץ את המעלית ומתי כדאי להחליף אותה?
כל עוד המעלית תקינה וגילה מתחת ל-25 שנה, אנשי המקצוע ימליצו לכם לבחור בשיפוץ המעלית כדי לחסוך עלויות. אם המעלית מרבה להתקלקל והדיירים נדרשים לשלם הרבה כסף לתיקונים, כנראה שהגיע הזמן להחליף את המעלית הישנה. לפעמים מחליטים להחליף את המעלית בגלל הרחבת הבניין ותוספות בנייה, למשל בפרויקט תמ”א 38, או כאשר הדיירים בקומות הגבוהות זקוקים להנגשת המעלית.
יש מקרים בהם החברה תתקשה לשפץ מעלית ישנה בגלל היעדר חלפים מקוריים, ואם אין אפשרות למצוא חלפים איכותיים ובטיחותיים הפתרון יהיה החלפה ולא שיפוץ. לכן, הכלל שצריך להנחות אתכם הוא גיל המעלית ומצב התחזוקה שלה, אם היא מתקלקלת בתדירות גבוהה והדיירים נאלצים להשקיע הרבה כסף בתיקונים, עדיף להשקיע סכום גדול וחד פעמי כדי ליהנות ממעלית חדשה ואיכותית יותר, וניתן להתקין מעלית מעוצבת, בטיחותית, נוחה, מהירה ומרווחת יותר.