תהליך הגירושין אינו תהליך קל לכל בני המשפחה. אחד מהאתגרים המשמעותיים בניסוח הסכם הגירושין ובהשלמת הליך הפרידה הוא ההסכמה על המשמורת והסדרי הראייה של הילדים – לא רק מפני ששני ההורים רוצים באופן טבעי את הילדים שלהם איתם, אלא גם מפני שהמשמורת על הילדים מהווה לא אחת קלף מיקוח אימתני (ולא הוגן), המשמש כנגד אחד ההורים דרך ההורה האחר, להסכמה על סעיפים אחרים של פרידה לטובת ההורה המאיים.
התיקון האחרון לחוק הגירושין מאפשר שוויון זכויות במקרה של משמורת משותפת, אולם חשוב להתנהל נכון במקרים אלה, על מנת לאפשר לילדים ולשני ההורים שמירה איכותית על קשר משמעותי לאורך שנות ילדותם. במקרים בהם משמורת משותפת היא על הפרק – מומלץ בחום לשני ההורים להיוועץ בעורך דין גירושין מקצועי, אשר ידאג לאינטרסים שלהם וילווה אותם בהליך שיוביל לניסוח הסכם גירושין הוגן ששני הצדדים יעמדו בו.
התיקון לחוק המזונות – מהו?
בינואר 2017 אושר תיקון לחוק המזונות, ובו נקבע שבמקרים של משמורת משותפת (כלומר, כאשר הילד חולק את זמני השהייה שלו בבית שווה בשווה בין שני ההורים, ששניהם גרים קרוב, שהתקשורת ביניהם איכותית, ושהם מסוגלים מכל בחינה לטפל בילדים ביחד בשוויון) וכאשר הכנסת האם והכנסת האב הן זהות או כמעט זהות, תשלום המזונות (או התשלומים בגין מחיית הילד, אלה בגין הכרח ואלה מדין צדקה, אשר אינם נדרשים אבל הם משמעותיים לקביעת איכות החיים של הילד) יושתו באופן שווה על האב והאם – כלומר, באופן מקדמי, ושלא על פי הדין העברי ש”נתן את הטון” בקביעת תשלומי המזונות עד כה, במקרים בהם האחריות על גידול הילדים נחלקת שווה בשווה בין ההורים, והכנסת ההורים זהה – גם כל תשלומי הילדים לא יושתו באופן אוטומטי על האב בלבד – אלא על שניהם.
חוק המזונות החדש – אליה וקוץ בה
התיקון לחוק המזונות קובע קביעה מהפכנית, אשר מאפשרת בחירה הוגנת שאינה על פי הדין העברי – אם ההכנסה דומה, והאחריות דומה, גם ההוצאות יהיו דומות, בין האם לאב. קביעה זו, נעשתה על מנת לבסס יחסים הוגנים של קירבה בין שני ההורים לבין ילדיהם, אשר איבדו מספיק בתהליך הגירושין וניתן להניח שקשר איכותי עם שני ההורים הוא לטובתם ולטובת המשך ההתפתחות התקינה והעשירה שלהם.
ביחד עם זאת, קשה מאוד לאכוף את האחריות המשותפת במשמורת מצד שני ההורים, ועל אף שאי שמירה על הסדרי הראייה והמשמורת כפי שאלה מופיעים בהסכם הגירושין אשר אושר בפסק דין מהווים הפרה של צו בית משפט ועלולים לגרור ענישה; במרבית המקרים קשה להגיע לפסק דין בעניין אי אכיפה של הסדרי הראייה, מה שעשוי לגרום לכך שבפועל – אין משמורת משותפת, רק הפחתה של דמי המזונות להורה המשמש משמורן לילדים.
התיקון בחוק המזונות החדש מאפשר ראייה מפוקחת והוגנת של המבנה המשפחתי (בו גם האישה עובדת) במאה ה – 21. ביחד עם זאת, במקרים בהם אחד ההורים משתמש באפשרות להפחית מזונות על ידי משמורת משותפת כאשר בפועל אין בכוונתו לקחת חלק שווה במאמצי גידול הילדים – מדובר בקושי נוסף המושת על ההורה המשמש משמורן יחיד. על מנת להבטיח שאצלכם זה לא יקרה, מומלץ להיוועץ בעורך דין משפחה מימון, מקצועי וקשוב, אשר יסייע לקחת בחשבון את כל האפשרויות ולנסח הסכם גירושין שיהיה נכון לילדים ולהורים לאורך זמן.