בעקבות המשבר הקשה אליו נקלעו המועצות הדתיות בישראל ולאחר דיון במסגרת השדולה לשיפור שירותי הדת ח”כ מתן כהנא מפרסם תכנית להטמעת פעילות המועצות הדתיות במסגרת הרשות המקומית, תוך שמירה על כפיפות הלכתית לרב המקומי ושמירה על עצמאות תפעולית וכלכלית של שירותי הדת. על פי ההצעה המחלקה לשירותי דת ברשות המקומית תפעל תחת פיקוח והנחיה מקצועית של המשרד לשירותי דת בדומה למחלקות החינוך והרווחה.
לפי התכנית של ח”כ כהנא, בשלב הראשון שיארך כשנה יגובש מתווה למתן שירותי דת באמצעות הרשות המקומית, מתווה זה יופעל ברשויות בהן לא קיימת מועצה דתית, במקביל יפעל השר לשירותי דת לשיקום כלכלי ותפעולי של המועצות הדתיות ויתוקן “חוק שירותי הדת היהודיים” כך שיקבע ששירותי הדת יינתנו באמצעות הרשות המקומית, ובמקרים חריגים בהם תבקש הרשות המקומית להמשיך לתת את שירותי הדת באמצעות מועצה דתית ניתן יהיה לעשות זאת בתנאי שהמועצה הדתית תוכיח יכולת ניהולית, יציבות כלכלית ואפשרות למתן שירותי דת ברמה נאותה, לשם כך התיקון בחוק יכלול גם מתווה מהיר למינוי מועצה דתית והעומד בראש.
במסמך מפורט תחת הכותרת “המועצות הדתיות, היסטוריה, תמונת מצב נוכחי והסדרים עתידיים” פורס כהנא את ההיסטוריה שהביאה את המדינה למתן שירותי דת באמצעות מועצות דתיות, מציג את מצבן התפעולי והכלכלי של המועצות הדתיות ומגיע למסקנה ש”המציאות בשטח מוכיחה כי המועצות הדתיות אינן מגשימות את יעודן, מערכת הכשרות הארצית על סף קריסה, רישום הנישואין מתבצע באמצעים טכנולוגיים וגם על ידי גופים חיצוניים למועצה הדתית, בתחומי בינוי פיתוח והתחזוקה של מקוואות לרשות המקומית העוסקת בבינוי פיתוח ותחזוקה של מבני ציבור, מוסדות חינוך וכו’ יש יתרון בולט מובהק על המועצה הדתית, מצבן הכלכלי של רוב המועצות הדתיות אינו יציב, ומתן השירות לאזרח, הן פנים אל פנים והן באמצעים טכנולוגיים מפגר באופן משמעותי לעומת מצבן של הרשויות המקומיות בתחומים אלו”.
כהנא גם חושף עמדה מפתיעה של המשרד לשירותי דת בייחס להקמתן של מועצות דתיות “הדעה הרווחת היא שהמשרד לשירותי דת תומך בקיומן של המועצות הדתיות אך בפועל במשך עשרות שנים לא הקימה המדינה מועצות דתיות חדשות, ומדיניות המשרד היא להעדיף את מתן שירותי הדת באמצעות הרשות המקומית מטעמי יעילות כלכלית ואיכות השירות לאזרח כאחת” כותב כהנא ומצטט את עמדת המשרד כפי שהוצגה לבג”צ במסגרת עתירה שהגישה המועצה המקומית בית אל בדרישה להקים בתחומה מועצה דתית ובה נכתב: “הקמתן של מועצות דתיות חדשות צריכה להיעשות במשורה תוך בחינה כללית של כל מקרה ומקרה וזו המדיניות המנחה… מועצה דתית הסובלת מהיעדר איזון תקציבי לא רק שלא תתרום לאספקת שירותי הדת לטובת תושבי הרשות אלא תוביל לבזבוז משאבים ולפגיעה בשירותי הדת המקומיים… המשיבים התמודדו בשנים האחרונות לא אחת עם מועצות דתיות הסובלות מקשיים תקציביים חמורים, המכבידים על תפקודן השוטף של המועצות ובעיקר – על איכות שירותי הדת אותם הן נועדו לספק לתושביהן”.
ח”כ כהנא: “המועצות הדתיות נמצאות במשבר עמוק. טובת שירותי הדת מחייבת להעביר אותם לאחריות הרשויות המקומיות. אני קורא למשרד לשירותי דת ולעומד בראשו, השר יעקב אביטן להכנס לעובי הקורה בסוגיה, לאמץ את המתווה המוצע ולהביא לתיקון הדרוש במועצות הדתיות בישראל. לאזרחי ישראל מגיעים שירותי דת טובים יותר.”